Biciklističke staze Srema

17/07/2020 10:24

Biciklističke staze Srema

Broj biciklista je u konstantnom porastu. Sve više nas koristi bicikl kao prevozno sredstvo. Tokom vožnje možemo da uživamo u prelepim predelima naše zemlje, a isto tako vožnja može da nam posluži kao dobar kardio trening.

U poslednje vreme se pojavljuju table sa biciklo-turističkim stazama i jasnim putokazima. Danas ćemo se pozabaviti jednom koja vodi kroz podunavski Srem.

Ovako izgleda jedan sasvim običan dan vožnje biciklom sremskim stazama:

Predivan letnji dan okupan suncem. Tek slabi topli povetarac vam šapuće da sednete na svoje točkove otvorenog krova i krenete u avanturu. Da napojite oči sa jedne strane obroncima Fruške Gore a sa druge sjajem plavog Dunava. Ima li bolje i veće idile?

Na put krećete iz Novog Sada, mostom Duga prelazite Dunav, prolazite podnožije moćne petrovaradinske tvrđave i krećete u pohode sremskom stranom reke sve do granice sa Hrvatskom.

Da se ne uplašite, put je naporan i talasast ali vredan svakog napora i vremena.

Prolazite potom brdovitu Sremsku Kamenicu i njen predivni Kamenički park u koji biste trebali zaći.

Put potom vodi direktno na obalu Dunava, obasjava vas Kamenički kej i plavetnilo reke te tu na obali samoj i zašuškana riblja čarda, no ne brinite, restorana i vinarija i čardi ima svuda uz put i ne zna se koji je bolji i lepši, te i ako ovde ne stanete nećete ostati gladni.

Prolazite dalje obalom, glavnim putem, pokraj Ledinaca, prelepog Rakovca i njegovog Kamenoloma pa Beočina unutar naselja možete nabasati na stari napušteni dvorac i prelepi Manastir Beočin. 

Put Beočina sa desne strane se možete spustiti i na jednu od najlepšijh plaža Dunava i Srema – „Šaran“.

Na izlasku iz Beočina gde primećujete fabriku cementa i silose možete zalutati i na najvišlji vrh Fruške Gore – Čot- put je zahtevan i iziskuje desetak kilometara konstantnog penjanja ali je priroda neprocenljive lepote, divlja i vodi vas na greben doduše nešto lošijeg asfaltiranog puta.

Ukoliko odlučite da ne posetite Čot dužite put kroz ušuškano selo Čerević i ovde uz put možete naleteti na vinarije, a možete posetiti i Andrevlje još jedno predivno izletište na obronku Fruške Gore.

Nakon Čerevića opet se pogled čisti i vidite obe obale reke, često u tom predelu i sprudove i ostrva zavisno od vodostaja.

Ulazite u Banoštor, selo poznato po vinu, danima vina i vinarijama, tipično sremsko toplo mestašce sa straom urušenom katoličkom crkvom u centru koju naseljavaju rode iz godine u godinu- inače ako imate sreće i dobro oko uz put ćete videti tri gnezda roda- jedno na putu oko Beočina, u Banoštru i Neštinu.

Prolazite par uspona i krajolika koje krase njive i dolazite do odvajanja za Sviloš. Kraj Sviloša možete ući opet u šume a možete posetiti i bivšu vojnu vilu sa hranilištem jelena- prizor je neverovatan.

Slede prave lepote ali i kulinarska zadovoljstva- Korupka. Riblja čarda je poznata unaokolo a pogled sa uzvišenja na polja suncokreta i ravnicu Bača oduzima dah. 

Prolazite kroz seoce Susek, pazite na stoku koja slobodno šeta i javljajte se dobronamernicima kraj puta.

Posmatrajte dobro ta polja Srema koja možete pregledno urezati u memoriju sa kraja sela, to je nešto što ćete zauvek pamtiti.

Malo ćete gledati obronke čudesnog brda sa leve strane kroz grane voćnjaka a onda počinju da mirišu jabuke ako imate sreće da je kasno letnje doba i to je znak da ulazite u Neštin. Tu natočite vodu sa bunara ispod gnezda roda, okrepiće vas i spremiti na put nazad ili do granice.

Ovo je deo puta ciklo turizma koji možete doćiveti kroz sremi na drumu, opcije su mnogobrojne a može ih otkriti samo vaša želja.

17/07/2020 10:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments