Najljuća paprika na svetu!

30/11/2020 11:42

Najljuća paprika na svetu!

Mnogi od nas ne mogu da zamisle obrok bez ljute papričice. Bilo da je ona sveža te je sa uživanjem seckamo ili grickamo, do onih u turšiji, prahu, tucane, u obliku sosa. Oni koji vole ljuto imaju i svoju omiljenu notu ljutine, to jest vrstu paprike, a vole i često da iskušavaju svoju toleranciju na ljutinu te da probaju razne vrste ljutih i još ljućih papričica.

Koja je to zvanično najljuća paprika na svetu i koji su kriterijumi ljutine?

Paprika nazvana „karolina riper“ („Reaper“ znači kosač, što opisuje i jačinu njenog ukusa), ušla je u ginisovu knjigu rekorda kao najljuća papričica na svetu.

Njen uzgajač Ed Kari iz Južne Karoline je četiri godine radio na pravljenju najljuće papričice i 2013. godine je najzad dobio i priznanje za svoj mukotrpni rad.  Ed je strastveni i iskusni uzgaivač papričica koje su inače višegeneracijski porodični biznis, isto kao i njihova kaže „urođena strast za ljutim“. Ovaj kralj ljutine čak i simbolično privlači ljutinu svojim prezimenom koji ima značenje jakog indijskog začina.

Karijeve rekordne papričice na Skovilovoj skali ljutine dostigle su u proseku 1.569.300 skovila ( skovil je jedinica kojom se meri ljutina kod paprika), dok je kod njegovih najljućih primeraka izmereno i 2.2 miliona skovila, što je za 200.000 jedinica ljuće od suzavca ili biber spreja. 

Pre „kosača iz karoline“rekord je držala paprika Trinidad moruga skorpion koja je u proseku imala 1.2 miliona skovila a njen naljući primerak je imao oko 2 miliona skovila. 

Popularne feferone  imaju od 100 do 500 skovila, halapenjo 2500- 8000, habanjero 100 000- 350 000.

Karolina riper papričice su male i ima ih u crvenoj, žutoj i narandžastoj boji . 

Ed Kari je za sve koji sebe smatraju ljubiteljima ljutog spremio i posebne soseve od „kosača iz Karoline“ papričica.

30/11/2020 11:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments