Kako odvići dete od “pametnih uređaja”?

15/01/2019 13:39

Kako odvići dete od “pametnih uređaja”?

Postoji način da odviknete dete od korišćenja mobilnih telefona, kompjutera ili tableta, ali to nije nimalo lak zadatak.

Većina nas u jednom trenutku dala je svom detetu neki “pametni uređaj” u cilju da ili uradimo nešto, dok dete gleda crtani na Jutjubu. Isto tako, većina nas shvatila je da je to bila greška i da se dete na neki način “navuklo” na provođenje vremena pred ekranom.

Evo kako da umanjite dečju zavisnost od gledanja u ekran.

Korišćenje pametnih uređaja i deca

Prema istraživanjima, previše vremena koje provodimo pred bilo kojim vidom ekrana, povećava gojaznost, kako kod odraslih tako i kod ljudi. Uz to, deca gube osećaj za socijalnu interakciju i ne bogate svoj vokabular.

Stručnjaci imaju neke savete za sve one čije dete radije provodi vreme pred ekranom.

1. Ograničite korišćenje pametnih uređaja na sat vremena dnevno. Osmislite rutinu kada će dete gledati crtani film ili igrati igricu. Da li će to biti uz doručak ili posle ručka na vama je. Važno je samo napomenuti da uveče, pred spavanje, nasilan sadržaj, jarke boje i glasni efekti mogu da poremete san deteta, pa stoga radije pred spavanje pročitajte detetu knjigu.

2. Druga opcija jeste da korišćenje pametnih uređaja bude deo nagrade za prethodno dobro odrađen zadatak. Takođe, i u ovom, i svakom narednom slučaju, ograničite vreme korišćenja uređanja na sat vremena.

3. Dete uči i od roditelja. Nemojte ni vi ceo dan koristiti telefon, pretraživati Gugl ili pak skrolovati na društvenim mrežama.

Pročitajte i… Kako ponašanje roditelja može negativno uticati na decu?

4. Svaki dan osmislite novu igru za vaše dete. Bilo uz pomoć igračaka, društvenih igara ili napolju, na vama je. Neka detetu svaki dan bude avantura, pa samim tim neće imati potrebu da koristi pametne uređaje.

5. Zajedno birajte sadržaj koji ćete gledati, odnosno koji crtani film ćete pogledati taj dan. Tako ćete imati i kvalitetno zajedničko utrošeno vreme, a ne otuđeno.

Ovo su samo neki od saveta svetskih stručnjaka. Koju god opciju da izaberete, imajte na umu da će ovaj proces “odvikavanja” biti težak i naporan, ali da će vam se trud svakako isplatiti. Srećno!

15/01/2019 13:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments