Neverovatne činjenice o našem telu!

28/10/2020 16:31

Neverovatne činjenice o našem telu!

Mislimo da znamo sve, da nam je potpuno jasno kako funkcioniše mehanizam našeg tela, ako i ne znamo uzdamo se u lekare ili svoju intuiciju…postoje činjenice koje će promeniti vaš pogled na naš moćni mehanizam organizma, a koje nećete čuti od vašeg lekara.

Recimo – da li ste znali da je osmeh izraz lica koji najčešće koristimo ili da žene u proseku trepću duplo više od muškaraca, da prejedanjem slabite sluh ili da bebama zubi rastu zapravo šest meseci pre rođenja?

Želudac– probavne kiseline u njemu dovoljno su jake da rastvore cink. Pitate se kako ne rastvore i sam organ?! Jednostavno- ćelije sluznice želudca se toliko brzo obnavljaju da kiseline ne stižu da ga rastvore.

Pluća– sadrže više od 300.000 miliona kapilara (sitnih krvnih žila), čija bi ukupna dužina, da ih raširimo od kraja do kraja iznosila 2 400km!

Testisi– proizvode 10 miliona ćelija sperme svaki dan- dovoljno da bi jedan muškarac mogao popularizovati celu planetu u samo šest meseci!

Kosti– ljudska kost je jačine granita, blok kosti veličine kutije šibica može podneti težinu od 9 tona, što je četiri puta više od betona

Nokti– potrebno im je šest meseci da izrastu od baze do vrha

Koža– najveći organ u telu čoveka. Odraslog čoveka pokriva oko dva kvadratna metra kože koja se konstantno obnavlja- u životu prosečne osobe oko 18 kg kože će biti odbačeno i zamenjeno novom.

San– kada spavate narastete za oko 8 mm, sledećeg dana se ponovo smanjite za svoju prethodnu visinu. Razlog tome je što se diskovi hrskavice stisnu kao sunđer kad stojite ili sedite

Bubrezi– svaki bubreg sadrži 1 milion individualnih filtera, u proseku oni filtriraju oko 1.3 litre krvi za minut, a izbace oko 1.4 litre urina dnevno

Mišići– fokusni mišići očiju se pokrenu oko 100 00 puta na dan, da bi mišići nogu postigli isto trebali bi da hodamo 80 km svaki dan

Krv– jedno krvno zrnce napravi potpuni krug u telu za samo 60 sekundi

Nervi– nervni impulsi putuju do mozga brzinom od 274 km na sat

28/10/2020 16:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments