Koja je razlika između jednojajčanih i dvojajčanih blizanaca?

24/10/2022 13:34

Koja je razlika između jednojajčanih i dvojajčanih blizanaca?

U čemu je razlika između jednojajčanih i dvojajčanih blizanaca?

Dolazak jedne bebe na svet je fantastičan događaj, dok je dolazak dve bebe impresivan, pogotovo kada ljudska rasa u pitanju.

Porast broja rođenih blizanaca zabeležen je u poslednjih četvrt veka i to za 80 odsto.

Blizanci

Stručnjaci ističu dva faktora za objašnjenje ovog fenomena.

Naime, prvi je veštačka oplodnja, a drugi je starosna granica rađanja, koja se neprestano pomera. U starosnoj dobi od 24 do 40 godine, verovatnoća začeća blizanaca gotovo je dvostruko uvećana.

Bitnu ulogu igraju i genetske predispozicije. Ukoliko u porodici postoje višeplodne trudnoće, postoji verovatnoća da ćete i vi imati blizance.

Prema statističkim podacima, u Africi je zabležena visoka stopa višeplodnih trudnoća, mnogo više nego u Evropi, dok je u Aziji ova mogućnost i dalje vrlo niska.

Osnovne razlike

Dvojajčani blizanci nastaju kad se oplode dve jajne ćelije, nakon što su jajnici umesto samo jedne izbacili dve jajne ćelije istovremeno. Obe jajne ćelije oplođuje drugi spermatozoid tako da se zameci genetski potpuno razlikuju.

Bebe se razvijaju svaka u svojoj amnionskoj šupljini i posteljici. One mogu biti potpuno različitog izgleda i pola, što je slučaj u dve trećine blizanačkih trudnoća.

Jednojajčani blizanci nastaju oplodnjom jedne jedine jajne ćelije jednim spermatozoidom. Međutim, ono što je razlikuje od obične trudnoće je to što se u početnoj fazi ćelijske deobe, jajašce deli na dva dela. Jednojajčani blizanci će deliti identičnu genetsku strukturu.

Jedan od tri para blizanaca su jednojajčani blizanci.

U retkim slučajevima bebice će deliti jednu amnionsku šupljinu. Ukoliko deoba oplođene jajne ćelije nastupi vrlo kasno, dolazi do ekstremne situacije – sijamskih blizanaca. Međutim, ovo se događa vrlo retko.

24/10/2022 13:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments