Kakve karakteristike ima najstarije, srednje, a kakvo najmlađe dete?

30/03/2020 10:31

Kakve karakteristike ima najstarije, srednje, a kakvo najmlađe dete?

Sigurno ste više puta čuli da je dete koje nema braće i sestara sebično i razmaženo, a onda ste se igrom slučaja sprijateljili sa nekim ko je jedinac, ali nije ni nalik onome u šta se veruje. 

Kakve karatkeristike, onda, pripisuju najstarijem detetu, zatim srednjem i najmlađem?

Prvorođena deca su inteligentnija od mlađe braće i sestara zbog više mentalne stimulacije koju dobijaju od roditelja u svojim ranim godinama, pokazala je studija Univerziteta Edinburg, a pisali su mediji pre tri godine. 

Za prvorođenu decu se, takođe, veruje da su odgajani “štreberski”, odnosno po pravilima iz knjiga, kako roditelji pre njega/nje nisu imali iskustva. Zbog toga, prvorođena deca mogu da postanu perfekcionisti, a tvrdi se da su najčešće vrlo odgovorna, savesna, oprezna.

Studijom sa edingburškog Univerziteta, ustanovljeno je i da deca dobijaju istu količinu emocionalne podrške, ali da roditelji, navodno, izdvajaju manje vremena za aktivnosti koje stimulišu mozak s mlađom decom, a istraživanje Univerziteta Eseks pokazalo je da prvorođena deca imaju 16% veću verovatnoću da će nastaviti visokoškolsko obrazovanje u odnosu na mlađu braću i sestare.

Kakva su srednja i najmlađa deca?

Roditelji drugorođeno dete najčešće odgajaju prema manje striktnim pravilima, a često mu/joj posvećuju nešto manje pažnje nego prvorođenom detetu. Dobra strana toga je što su oni, uglavnom, veoma fleksibilni, upravo zato što moraju da nauče da se prilagode novonastaloj situaciji.

Za najmlađu decu kažu da su najslobodnijeg duha, jer su i roditeljska pravila za njih mnogo blaža u odnosu na prethodnu decu. Navodno najčešće veoma vole zabavu, nisu komplikovana, ali vole da budu u centru pažnje i umeju da manipulišu drugima.

30/03/2020 10:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments