Prirodni antibiotik

13/09/2020 14:36

Prirodni antibiotik

Jesen nam donosi promenljivo vreme što svakako utiče na naš imunitet i dodatno preti mogućnosti prodora virusa u naš organizam. Treba nam sva moguća podrška vitamina i minerala koja će sačuvati naše zdravlje i vitalnost. Neke biljke – čarobnice mogu nam pomoći da na prirodan način sačuvamo naše zdravlje.

Beli luk
Allium sativum

Poznato nam je da je beli luk „lek za sve“ u Srpskim domaćinstvima od vajkada. Takođe se smatra i magijskom biljkom zaštitnicom od zla, zlih duhova, pošasti. Koristio se i kao amajlija kada su deca išla „međ’ svet“- kretala u školu, momci u vojsku a devojke međ’ mladež- nekako bi majke sakrile koji češanj belog luka u neki džepić. 

Verovalo se i još se veruje da beli luk leči gubitak apetita, reguliše krvni pritisak i čisti krvne sudove, dobar je za kožne probleme i gnojne rane, čak je lek protiv opakih oboljenja kao što je tuberkuloza, difterija, lepra…

Ova biljka je mnogo drevnija nego što mislimo, za njene blagodeti je znao ceo drevni svet. 

Indijci su je koristili čak i kao ljubavni napitak, protiv mršavosti, slabosi, kašlja, reumatizma i hemoroida.

U Eberovim papirusima, starim oko 1500 godina, opisuje se kako Egipćani poznaju mnoge začinske biljke i otrove, među njima se pominje i lekovitost belog luka.

Beli luk su poznavali i drevni Jevreji, Persijanci i veliki deo stare Azije, a čak se u Bibliji pominje jelo sačinjeno od belog luka i sirćeta koje se davalo kosačima.

U staroj Grčkoj Orfej spominje beli luk kao lek, Hipokrat ga opisuje kao spas u borbi sa crevnim parazitima, za uređivanje stolice i pojačavanje mokrenja. Dioskorid mu dodaje i moć regulacije menstrualnog ciklusa i protiv ujeda zmije ( u vinu) i besnog psa (polaže se na ranu). 

U Rimljana Celzijus ga imenuje lekom protiv tuberkuloze i groznice a prihvataju ga i kao afrodizijak i lek za zaustavljanje kašlja, kasnije ga koriste i kao lek protiv peruti.

Istina je da beli luk osim mnoštva vitamina i korisnih minerala, kao što su selen i velika koncentracija joda, sadrži supstancu alicin koja ima jaku baktericidnu moć i koja je s’ toga opaki ubica bakterija. Čudesni alicin ima jako antibakterijsko dejstvo čak protiv stafilokoka, streptokoka ali i bacila tifusa, disenterije i kolere.

Alinin, takođe izolovani sastojak belog luka, deluje i na uništavanje koli bacila i piogenesa.

Jak miris načete biljke potiče od jedinjenja koje sadrži sumpor i glikozide. 

Ova čarobna biljka sadrži sve vitamine B kompleksa, vitamin C, velike doze magnezijuma, cinka, gvožđa, kalijuma, natrijuma, kalcijuma, mangana, fosfora i već pomenutog joda i selena.

Ako možete da izdržite ljut ukus i miris načete biljke preporučujemo vam da redovno uživate u lekovitosti ove zaista magične biljke.

13/09/2020 14:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments