Konzumiranje nekih lekova protiv bolova u trudnoći izaziva zastoj u razvoju deteta!

31/01/2018 14:36

Konzumiranje nekih lekova protiv bolova u trudnoći izaziva zastoj u razvoju deteta!

Iako su neki lekovi protiv bolova u širokoj primeni, neki od njih mogu negativno uticati na razvoj deteta. Zato je važno posavetovati se sa izabranim lekarom!

Paracetamol ili acetaminofen nalazi se u širokoj upotrebi, bez potrebe za receptom, kao analgetik i antipiretik. On se često koristi protiv glavobolja i drugih manjih bolova.

Paracetamol je glavni sastojak brojnih lekova protiv prehlade i gripa. Međutim, uprkos širokoj primeni, nova studija pokazala je da konzumiranje ovog leka u trudnoći izaziva zastoj u razvoju deteta.

Lekovi protiv bolova u trudnoći

Tim istraživača iz Egipta, istraživanjem je došao do zaključka da konzumiranje paracetamola u trudnoći može da dovede do zastoja u razvoju govora kod deteta.

Kao deo studije, istraživači su upoređivali podatke istraživanja  iz Švedske u kojem su učesvovale žene od osme do trinaeste nedelje trudnoće. Jedan deo žena pio je paracetamol.

Pokazano je da su sa 30 meseci 12,6% dečaka i 4,1% devojčica žena koje su pile paeacetamol, imali problema sa govorom Uz to, devojčice koje su rodile majke koje su pile ovaj lek šest puta tokom trudnoće imale su i za 6% više šanse da imaju problema sa učenjem govora.

Sam zastoj u govoru u ovoj studiji definisan je sa znanjem do 50 reči sa više od dve godine.

Iz tog razloga, tokom trudnoće, lekove nemojte piti na svoju ruku, ma koliko bezazleno delovali, već se svaki put posavetujte sa lekarom.

31/01/2018 14:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments