Razlozi zbog kojih deca ujedaju

30/04/2018 14:25

Razlozi zbog kojih deca ujedaju

Koliko puta vam se dogodilo da vas neko dete, pa i vaše ugrize? U pitanju je česta pojava, koja naravno ima objašnjenje. I odrasli često upotrebljavaju frazu: “toliko sam nervozan da ujedam” ili “ujedala bih”. Iz istih razloga i deca to rade, samo oni nemaju granicu i razvijenu svest, kao odrasli, pa se neće sve završiti na samoj pomisli. 

Bebe ujedaju jer im rastu zubići, starija deca, uzrasta od jedne do tri godine, ujedaju iz različitih razloga.

Radoznalci

Jedan od razloga, može biti i radoznalost. Deca svašta stavljaju u usta, nemaju problem da pokupe nešto sa poda ali samo iz razloga jer ih zanima šta je to i kakvog je ukusa. Jednostavno ispituju.

Potrebna im je pažnja

Čest slučaj je i potreba za pažnjom. Ukoliko se dete oseća zapostavljeno, na ovaj način, ujedanjem, pokušaće da skrene vašu pažnju. Potrebno mu je da mu se posvetite. Ovo je čest slučaj kod starije dece, koja dobiju mlađeg brata ili sestru, pa je pažnja roditelja i bliskih rođaka, na koju je dete naviklo sada posvećena bebi.

Ispituju granice

Decu interesuju vaše reakcije na njihove postupke. Kako ćete vi reagovati i kakva će im kazna uslediti, vrlo je bitna za njihovo kasnije ponašanje. Deca nisu svesna koliko ugriz može biti bolan,pa je potrebno razgovarati sa njima zašto takav vid ispitivanja granica nije poželjan i dobar.

Strah i nezadovoljstvo

Ujedanje može biti i jedan od načina da vam dete skrene pažnju na nezadovoljsto koje oseća. Mala deca ne mogu da vam objasne ako im nešto nije po volji i šta očekuju od vas.

Kako sprečiti dete da grize

Potrudite se da vašem detetu nikad ne odgovorite: “Ujedi i ti njega”, ukoliko vam dođe uplakano, sa otiscima zubića na ruci. Naučite vaše dete da vam rečima objasni sve što nije u redu. Ukoliko je dete starije od pet godina, a loša “navika” da ujeda, ne prolazi, najbolje je da konsultujete pedijatra, jer dete verovatno muči nešto veliko što ne može da vam objasni iz nekog razloga,te je stručna pomoć dobrodošla.

30/04/2018 14:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments