Koje stvari beba nauči pre nego što se rodi?

23/05/2023 15:04

Koje stvari beba nauči pre nego što se rodi?

Ukoliko niste znali beba itekako uči, dok je još u stomaku. Naime, nova istraživanja pokazala su da se beba upoznaje sa nekim stvarima dok je još u maminom stomaku. 

Otkriveno je da bebe osećaju ukus, čuju zvuke i raspoznaju glas, odnosno govor.

Čulo ukusa

Istraživanje je sprovedeno na Kraljevskom univerzitetu u Belfastu i obuhvatilo je dve grupe trudnica. Prva grupa trudnica jela je beli luk, pred porođaj, dok ga je druga grupa u potpunosti izbacila.

Rezultati su se pokazali prilično interesantnim. Naime, deca, koju su rodile mame iz prve grupe, jela su beli luk i jela od belog luka sa pravim užitkom, čak i u kasnijem uzrastu. Isti slučaj dogodio se sa sokom od šargarepe. Bebe od pet meseci rado su pile ovaj sok, koje su majke redovne konzumirale u trudnoći. Stručnjaci sa Univerziteta u Belfastu navode da istraživanje ukazuje na dečije prepoznavanje ukusa koje su osetili još u materici.

Prepoznavanje zvuka

Naučnici iz Finske sproveli su eksperiment, na dve grupe trudnica, takođe. Prva grupa slušala je uspavanka, dok ih druga grupa nije slušala. Rezultat je naravno pokazao reakciju beba iz prve grupe, na uspavanke, dok je reakcija beba iz druge grupe bila ravnodušnost, odnosno izostala je. Zaključak istraživanja je da su bebe zapamtile zvuke uspavanke dok su bile u materici.

Prepoznavanje govora

Psiholozi sa Univerziteta u Njujorku uporedili su reakcije beba na govor i zvuke. Otkriveno je da bebe reaguju na govor, a ustanovljena je i posebna reakcija na maternji jezik.

Sprovedeno istraživanje pomoglo je pri dokazivanju važnog koncepta kao što je dobro akustično okruženje. Naime, akustika je vrlo bitna za nerođene bebe, kao i za decu rođenu pre vremena, jer može doći do poremećaja govora, ukoliko su ljudski glasovi uskraćeni.

23/05/2023 15:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments