Koje osobine su nasledne?

11/08/2022 15:03

Koje osobine su nasledne?

Od čega zavisi koje osobine će prevagnuti u našem DNK lancu, pitanje je koje je godinama mučilo naučnike.

DNK sadrži veliku količinu informacija, a naučnici još uvek nisu sigurni u tačan odgovor na pitanje šta najviše utiče na naš karakter.

Nasledne osobine

Studije su pokazale da pored izgleda nasleđujemo i fobije.

Fobije

Prenošenje fobija kroz DNK dokazala je sprovedena studija u kojoj su miševi trenirani da izbegavaju sve mirise koji su slični mirisu trešnjinog cveta. Ovo je uticalo na DNK subjekata.

Pogledajte još: Šta pomaže razvoj inteligencije kod dece?

Deo DNK koji je odgovoran za osetljivost na miris bio je aktivniji u spermatozoidima očeva – miševa. Njegovi naslednici su pokazali osetljivost na trešnjin miris i izbegavali su ga.

Prema mišljenju naučnika sprovedene studije i otkriveni rezultati su od velike važnosti za dalje istraživanje fobija, anksioznosti i posttraumatskog stresnog poremećaja.

Ekstrovertnost

Dok pojedine osobine stičemo tokom života, neke su zapisane u našoj DNK.

Pogledajte još: Šta raditi kada dete odbacuje jednog roditelj?

Geni, poput WSCD2 i PCDH15 povezani su sa ekstrovertnošću. Za toliku društvenost, razlog verovatno leži u precima, a ne u činjenici da su roditelji insistirali na mnogim vanškolskim aktivnostima. Takođe, postoji genetska veza i između ekstrovertnosti, poremećaja pažnje i hiperaktivnosti.

Podložnost stresu

Neki ljudi su podložniji stresu od drugih. Ova osobina se prenosi sa roditelja na decu.

Prema mišljenju stručnjaka, izloženost majke stresu tokom trudnoće, može dovesti do toga da dete bude podložno istom kasnije u životu. Ako su roditelji bili pod stresom pre nego što su dobili dete, postoji verovatnoća da je hronični stres oštetio hromozome.

Smisao za humor

Studije su pokazale da ljudi sa kratkim alelima na genu 5-HTTLPR pokazuju pozitivne reakcije i češće se smeju.

Sklonost zavisnosti

Za razvoj zavisnosti, od 40 do 60 odsto, odgovorni su geni i nasledne osobine. Veza između zavisnosti i gena D2 proučena je do detalja i otkriveno je da su osobe kod kojih ovi receptori ne funkcionišu dobro, sklone supstancama koje izazivaju zavisnost.

11/08/2022 15:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments