Kako pregurati vrućine u automobilu?

22/06/2022 18:34

Kako pregurati vrućine u automobilu?

Temperatura u automobilima tokom letnjih meseci može da skoči i za šest stepenu u roku od 10 minuta, u odnosu na spoljnu. Zato je izuzetno važno da obratite pažnju gde parkirate automobil i šta u njemu ostavljate. Pojedini artikli bi mogli da naprave štetu, dok neke stvari mogu da izazovu neprijatne mirise kojih se teško možete osloboditi.

U automobilu,ne bi trebalo ostavljati boce koje su zatvorene pampurom, kao što su flaše vina. Usled porasta temperature raste i pritisak u samoj flaši, te bi izbijanje čepa moglo da napravi ozbiljnu materijalnu štetu. Slično je i sa limenke gaziranih pića. Izbegavajte da ostavljate bilo kakvu hranu, najpre vodite računa da iza vas ne ostanu čokolade ili sladoled. Uz potencijalne fleke i vaše zdravlje može biti ugroženo. Broj bakterija, koje izazivaju trovanja, se udvostručuju na svakih 20 minuta.

Boce pod pritiskom kao što su sprej za kosu, dezodorans, farba u spreju… su pod pritiskom osetljive, pa se može desiti da prsne ili eksplodira. Izlaganje kreme za sunčanje visokim temperaturama skraćuje se njen rok trajanja, a može i da se otvori i usmrdi automobil. Vrlo opasni su i upaljači, jer sadrže plin koji može da iscuri, ali i zapali se na visokim temperaturama. Kada se radi o opasnim materijama, izbegavajte i aceton da ostavljate u kolima.

možda vas zanima i: Šta je toplotni udar i kako ga prepoznati?

Plastične flaše mogu da zapale sedište, ukoliko su izložene suncu. Međutim, zagrevanjem plastike bisfenol A, štetno jedinjenje koje može biti vrlo opasno kada se oslobodi i dođe u vazduh. Proizvođači baterija savetuju da ih ne ostavljaju na visokim temperaturama. Uz činjenicu da će ih vrućina oslabiti može da se desi da sadržaj iscuri, ali i puknu. Kiselina iz baterija opasna je kada se udahne. Električni uređaji nikako ne bi smeli ostati u vozilu, posebno telefonu. Zbog vrućine se može ugasiti i pretrpeti ozbiljna ošetećenja.

Saveti

  1. Otvoriti vrata i sačekati van automobila da se izvetri.
  2. Klima uređaj u automobilu namestiti tako da bude za 5 stepeni niža od spoljašnje, a nakon nekog vremena možete povećati razliku, ali ne preterivati i ići u krajnost.
  3. Vazduh je najbolje da cirkuliše i da ne “udara” nikog u vozilu, posebno ne vozača.
  4. Kako bi skratili vreme vetrenje automobila, parkirajte, kada god možete u hladovinu.
  5. Fleke od drveća, smola i sokovi, sem što ružno izgledaju, potencijalno su i opasne za spoljašnjost automobila. Ne treba dozvoliti da dugo stoje izložene sunčevim zracima, jer se kasnije teško skinuti, a mogu i oštetiti farbu vozila.
  6. Tokom letnjih meseci koristiti štitnik kako bi se sprečilo pregrevanje instrument table i upravljača.
  7. Održavajte nivo tečnosti u hladnjaku i pravilno ga održavajte. Ako primetite da temperatura tokom vožnje približava kritičnoj (crvenoj) zoni, odmah uključite grejanje i spustite sve prozore. Tako treba da ostane dok se temperatura motora ne spusti do normalnih vrednosti. Nikako ne gasiti motor, jer se on pregreva, pa tako ugašen ostaje bez hlađenja što može dovesti do toga da prokuva čak i kada je ugašen.
  8.  Proverajte nivo motornog ulja i pritisak u pneumaticima.
22/06/2022 18:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments