Puzanje kod beba uklanja rizik od astme

10/01/2023 12:23

Puzanje kod beba uklanja rizik od astme

Puzanje može da smanji rizik od nastanka astme u kasnijem periodu života, ali iz sasvim bizarnih razloga, kažu istraživači.

Naime, ma koliko nam dom bio čist, i dalje postoje sitne čestice prašine svuda u vazduhu i naravno, na posteljini, krevetu, podu… Naučnici su otkrili da dok puzi, dete udiše veće količine ovih čestica, odnosno četiri puta više od odraslog čoveka. A to nikako nije loša stvar, naprotiv.

Puzanje smanjuje rizik od astme

U studiji Univerziteta Purdue, napravljena je robot- beba koja se kretala po tepihu. Cilj je bio da se prati kako dete, dok puzi, utiče na “pozidanje” mikroba i prašine sa tepiha.

Pokazano je da ovi bebeći pokreti stvaraju oblak nevidljive prašine koji je do 20 puta veći od nivoa u drugim okolnostima. Ove čestice sadrže bakterije, alergene, polen, gljivične spore i delove kože.

Astma kod beba

Ipak,pre nego što se zabrinete, naučnici kažu da udisanje ovih čestica ne utiče loše na zdravlje deteta. Prethodna istraživanja su pokazala da izlaganje beba alegrenima podiže njhov imuni sistem.

Zaključak naučnika jeste da udisanje mikroba u vazduhu, bakterija, alergena i spora, zapravo igra značajnu ulogu u razvijanju i zaštiti od astme, visoke temperature i alergija.

 

10/01/2023 12:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments