Prednosti obedovanja dok se sedi na podu

24/05/2021 11:08

Prednosti obedovanja dok se sedi na podu

Većina svetskog življa dok obeduje sedi za stolom, a među retkima koji sede na podu dok jedu se Japanci. Stručnjaci su podeljeni u stavu šta je zdravije ili udobnije. Naime, udobno ne znači i nužno zdravije. Kako navode, postoje oni koji sede na poslu, pa u automobilu ili prevozu što je dovoljno loše zdravlje. I upravo to jedan od razloga zbog kojih Japanci izbegavaju stolice u svom domu, ali njih gotovo i da nema u renomiranim i skupim restoranima.

pročitajte još i: Doktori otkrili zašto pojedine dijete nemaju efekta

Ovim su se bavili i istraživači koji su studiju o blagodetima jedenja sedeći na podu objavili u časopisu Bright Side. Kako navode ovaj način ručavanja pomaže probavi. Ukoliko se sedi na podu ukrštenih nogu uz konzumiranje hrane, dodatno se radi i joga. A taj položaj se naziva “laka poza” ili sukhasana. I upravo ona povećava protok krvi u želucu, pomaže da se svari hrana i organizam dobije više vitamina i hranjivih stvari. A prilikom naginjanja, napred, radi uzimanja hrane, pa vraćanje unazad jačaju se mišići na stomaku, te se sprečava nadutost.

Sedenje na podu pomaže vagus nervu da bolje funkcioniše, piše Bright Side. Probavni trakt oslobađa hormon – leptin koji šalje signal vagusnom nervu da je osoba sita. I upravo tom reakcijom sprečava se prejedanje.

možda vas zanima i: Može li stomak zaista da pukne usled prejedanja?

Sedenje na podu čini čoveka fleksibilnijim, istežući kolena i bokove. Ali taj položaj sprečava osobu da se previše saginje, jačajući još leđa i ramena. Stručnjaci smatraju da ukoliko osoba može da ustane iz položaja prekrštenih nogu, ali bez ikakve pomoći, ima velike šanse da će živeti duže. Dugim sedenjem na stolici dovodi do ukočenosti bokova. Dok sedenje na podu omogućava njihovo istezanje, kao i članaka, čineći zglobove fleksibilnijima.

Obedovanje dok se sedi na podu poboljšava i samo držanje tela. Za razliku od stolice, koja naslonom podupire leđa, ovde ne postoji ništa što telu u tome pomaže, pa telo angažujete osnovne mišiće, što doprinosi pravilnijem držanju tela. Stručnjaci tvrdei da sedenje na podu smiruje um, a kada je on spokojan osoba više uživa u hrani.

24/05/2021 11:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments