Patagonija – raj koji zbunjuje naučnike!

19/09/2020 11:20

Patagonija – raj koji zbunjuje naučnike!

Patagonija sa svojim jedinstvenim ekosistemom zelenih vodopada koji padaju preko crnog kamenja lave, kristalnih jezera, vulkana, šuma, glečera, sadrži sve elemente i može se sa pravom zvati – rajem na zemlji.

Patagonija je regija posebnog ekosistema koje čine neverovatni kontrasti, a nalazi se na samom jugu Južne Amerike i obuhvata južne pokraine Argentine – Rio Negro, Neuken, Čubut, Santa Kruz, Tjera del Fuego(ognjena zemlja u prevodu) i Antartik sa svojim južnim ostrvima. Prostire se na površini od 787.291 kilometara kvadratnih, a naseljava je svega 1.740.800 ljudi, što čini 4.5 procenata ukupnog stanovništva Argentine, i čini je najređe naseljenim regionom čitave zemlje. Ova regija je svetski poznata po jedinstvenim pojavama i prizorima, ovde priroda pokazuje sva svoja zapanjujuća lica, a zaštićena je kroz čak 12 Nacionalnih parkova.

Jedna od posebnosti Patagonije je i glečer koji raste, za razliku od ostalih glečera, na njega globalno zagrevanje ne deluje ili obratno deluje. Naučnici ostaju zbunjeni ovim fenomenom. U pitanju je glečer Perito Moreno, neverovatna količina leda okružena beskrajnom šumom. Turisti su ga prozvali „osmim svetskim čudom“. Jedan je od najvećih izvora pijaće vode na svetu!

Džinovski blokovi plavo-belog leda svake dve do četiri godine stropoštavaju se u jezero Argentino, uzrokovaći time silovit tresak i neverovatne talase. Ovaj nesvakidašnji i nezaboravni prizor vide oni koji imaju sreće, a predstava kreće u martu mesecu.

Patagonija donosi veliki doprinos Argentini u vidu energetskih dobara. Iz Patagonije dolazi čak 84% argentinske nafte, četvrtina struje se proizvodi u ovoj regiji a 76,8% gasa Argentine se izvlači u Patagoniji.

Ovde se ne završava dobročiniteljstvo Patagonijske prirode. Regija je pogodna za uzgoj voća umerene klime (jabuke, kruške, koštunjavci) u količinama dovoljnim i za izvoz, velike količine vune i morskih proizvoda dolaze iz ove pokraine. 

U ovoj zemlji krajnosti možete iskusiti najniže temperature na svetu, a opet leti dočekati i 45 stepeni celzijusa. U Patagoniji jedan do drugog leže mesta sa najviše padavina tokom godine – Patagonijski kordiljeri, i velike sušne površine na centralnom platou. Tako je moguće skijati se na zavejanim padinama Anda, a potom se kupati na najlepšim plažama Argentine (Las Grutas,u Rio Negru). 

Treba spomenuti i pingvine, Južne glatke kitove i Južnoameričke morske lavove koji svake godine dolaze na ove obale i privlače sem turista i veliki broj istraživačkih trupa koji prate ove životinje.

19/09/2020 11:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments