Da li zdrava deca treba da izbegavaju gluten?

20/08/2021 11:23

Da li zdrava deca treba da izbegavaju gluten?

Stručnjaci navode da roditelji ne bi smeli uskraćivati deci gluten u ishrani, na svoju ruku.

Naime, deca treba da konzumiraju bezglutenske proizvode samo u slučaju intolerancije na gluten, odnosno u slučaju da pate od autoimune bolesti celijakije.

Šta je celijakija?

Celijakija je hronična bolest koju karakteriše intolerancija na gluten, sastavni deo velikog broja namirnica koje koristimo u svakodnevnoj ishrani. Pojavljuje se kao hronična upalna bolest creva, koja se često javlja upravo kod najmlađih.

Ukoliko je reč o ovoj dijagnozi, važno je uvođenje bezglutenske ishrane, međutim kod zdrave dece je ne treba primenjivati kako ne bi došlo do manjka nutrijenata koji su od velike važnosti za normalan rast i razvoj deteta.

Naime, hrana bez glutena često sadrži više masnoća, šećera i soli, a manje vitamina B, gvožđa i folne kiseline, kao i ostalih važnih nutrijenata. Ukoliko je ishrana dece koja ne pate od celijakije, bazirana na takvim proizvodima, može doći do neželjenih rezultata, odnosno do nuspojava, poput gojaznosti.

Vitamin B je važan kako bi organizmu omogućio potrebnu energiju i zbog podsticaja crvenih krvnih zrnaca da raznose kiseonik po telu, dok je folna kiselina od velike važnosti u trudnoći, jer sprečava rađanje dece s defektinim genom.

Vlakna i žitarice su važne u ishrani dece jer kontrolišu nivo šećera u krvi i regulišu rad creva.

Stručnjaci ističu da je gluten mešavina dve vrste proteina, glutenina i prolamina. Najviše ga ima u žitaricama – pšenici, raži, ječmu i kod začina za salatu, krem supe i soja sosa.

20/08/2021 11:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments