Placenta kao lek protiv opasnog oboljenja u trudnoći

01/06/2018 15:12

Placenta kao lek protiv opasnog oboljenja u trudnoći

Statistika je pokazala da veliki broj žena, umre tokom trudnoće ili porođaja, svakodnevno.

Svetska zdravstvena organizacija navela je da je u pitanju ozbiljna situacija, koja je rezultat raznih problema sa kojima se određene države bore.

Glavni krivac – preeklampsija

U pitanju je vrsta kardiovaskularnog oboljenja. Glavne karakteristike ovog poremećaja su otekline, povišen krvni pritisak i povišen nivo proteina u urinu. Ovaj poremećaj je moguće lečiti, ali je prema podacima SZO-a i dalje glavni krivac za mnoge smrti trudnica.

Preeklampsija najčešće uzrokuje prevremeno rođenje bebe.

Stručnjaci tvrde da se nalazi na prvom mestu, širom sveta, kao glavni uzročnik smrtnosti majke i njenog ploda.

Na londonskom Univerzitetu Kvin Meri, rade na pronalaženju adekvatnog leka. Cilj istraživanja preeklampsije je otkrivanje prvih pokazatelja ovog oboljenja, koje se može konstatovati tek u drugom ili trećem tromesečju.

Stručnjaci su u ciju bržeg napredovanja, odlučili da prouče posteljicu – kako ovaj organ raste u materici i služi za hranjenje fetusa. Svoju funkciju posteljica će izvoditi kako treba samo u slučaju ispravnog i dobrog funkcionisanja imunosistema.

Kako bi razumeli preeklampisiju, stručnjaci moraju da shvate funkcionisanje imunosistema u toku trudnoće, kao i funkciju placente, i na koji način su te funkcije međusobno povezane.

Ono što je sigurno je da odgovor leži u placenti.

01/06/2018 15:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments