Nedostatak dopamina – simptomi i lečenje

28/12/2018 13:54

Nedostatak dopamina – simptomi i lečenje

Dopamin je neurotransmiter koji se prirodno nalazi u našem telu i šalje signale iz tela u mozak.

Njegova uloga je u kontrolisanju pokreta kao i emocionalnog odgovora. Dovoljna količina dopamina je od značaja za fizičku i mentalnu sposobnost osobe, što znači da utiče na raspoloženje, spavanje, pamćenje, koncentraciju…

Nedostatak dopamina povezuje se sa depresijom i Parkinsonovom bolešću. Ovaj nedostatak može nastati kada telo proizvodi manje dopamina ili ako postoje problemi na nivou mozga.

Koji su simptomi nedostatka dopamina?

Simptomi mogu biti različiti u zavisnosti da li osoba već ima neku bolest, u kojoj meri je došlo do oštećenja, da li osoba koristi droge i slično.

Osobe sa Parkinsonovom bolešću će imati izraženije simptome, jer oni već imaju manje nervnih ćelija u nekom delu mozga. Neki od simptoma i znakova nedostatka dopamina su: mišićni grčevi, krutost u mišićima, gubitak ravnoteže, konstipacija, gubitak težine, osećaj umora, sporiji govor, promena raspoloženja, depresivno ponašanje, zablude, halucinacije i slično.

Pored Parkinsonove bolesti, koja je glavni predstavnik posledice deficijencije dopamina, uključene su i depresija, šizofrenija i psihoza.

Kako se leči nedostatak dopamina?

Ako osoba ima simptome i ako je pronađen uzrok nedostatka, tretman se zasniva na davanju antidepresivnih lekova i stabilizaciji raspoloženja. Takođe, psihoterapija, promena u ishrani, način života, fizikalna terapija mogu uticati na poboljšanje simptoma bolesti.

Tekst pripremila: Anđela Čolović

28/12/2018 13:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments