Prepoznajte koksaki virus na vreme!

08/01/2018 14:35

Prepoznajte koksaki virus na vreme!

Koksaki virus, bolest prljavih ruku, sve je češći i kod nas, a budući da može da izazove zapaljenje srčanog mišića, te da dovede do oboljenja nervnog sistema, važno je na vreme prepoznati simptome.

Koksaki virusi su dobili naziv po mestu Koksaki u državi Njujork (SAD) gde su 1948. godine izolovana dva tipa virusa kod dva dečaka. Kasnije su otkriveni i drugi sojevi virusa u raznim delovima sveta. Ruski biolog Dmitrij Josifovič Ivanovski je prvi otkrio postojanje virusa.

Ovaj virus spada u grupu enterovirusa i zahvata gotovo sve sisteme organa: respiratorni, kardiovaskularni i nervni, pa otuda postoji i različita klinička slika koja obuhvata oboljenje grla, ždrela, pluća, srca, oka, kože, sluzokože, mišića, limfnih žlezda, srca, srčane maramice, moždanin ovojnica i samog mozga.

Postoje dve velike grupe koksakija: grupa A koja broji 24 vrste virusa i grupa B koja ima šest vrsta. Prvi izazivaju lakša oboljenja: angine, bolesti ruku, nogu, usta, zapaljenje ždrela, osip po koži, konjunktivitis, ali mogu da prouzrokuju i zapaljenje mozga, moždanica i paralizu.

Virusi B grupe zapravo izazivaju bol u grudnom košu. poremećaj ritma rada srca, zapaljenje srčanog mišića i srčane maramice, ali takođe mogu dovesti do oboljenja nervnog sistema.

Koksaki- bolest prljavih ruku

Kako se prenosi koksaki virus?

U tropskim i suptropskim predelima ovi virusi izazivaju oboljenja tokom cele godine, a u oblastima kontinentalne klime kao što je slučaj i sa našom zemljom, infekcije su najčešće u toku leta i rane jeseni. Uzrok sezonskog javljanja ovog virusa nije poznat.

Sam virusm u telo se unosi preko usta, a spada u bolesti prljavih ruku, mada se delimično prenosi i respiratornim odnosno kapljičnim putem. Izvori inlekcije su kontaminirana hrana, igračke, predmeti, voda, insekti, a prenosi se direktno sa obolelog nа zdravog čoveka. Virus zapravo ulazi u organizam preko usta, inficira sluzokožu digestivnog sistema i izlučuje se stolicom. Starosna populacija koju virusi obe grupe napadaju jesu predškolska i školska deca, adolescenti, i uglavnom mlađi Ijudi.

Koksaki nije bezopasan

U zavisnosti od toga koju bolest izazivaju, simptomi mogu biti blagi (tipa povišenja temperature, groznice, malaksalosti, gubitka apetita, promene u vidu plikova na šakama, ustima, stopalima, prehlade, angine, zapaljenja oka) do veoma opasnih, ako je virus oštetio meke moždanice mozga, mozak, srce, srčanu i plućnu maramicu.

Svake pete do sedme godine koksaki virusi su jači i opasniji i izazivaju teža oboljenja nego ranije. Pacijent ne mora da ima nikakve simptome, ali s obzirom na to da ova vrsta virusa može napada gotovo sve sisteme organa, može da ima najrazličitije: od suzenja, crvenila i curenja iz oka, bola u grlu, u grudnom košu, lupanja ili preskakanja srca, malaksalosti, jake glavoboIje, osetljivosti na svetlost i zvuke, povraćanja, dijareje…

Lečenje

Koksaki virus ne zadržava se trajno u organizmu, a izlučuje se stolicom do 18. nedelje bolesti. Kod dece i odraslih može proći neprimetno.

Pacijente zbunjuju rezultati koje dobiju serološkim testiranjem, kada se traže antitela na koksaki viruse i koji pokazuju da je postojao kontakt sa ovim virusom. Objašnjenje je jednostavno; većina još u detinjstvu dođe u kontakt sa koksakijem, kada se u organizmu stvore i antitela koja ostaju pozitivna, kao potvrda je neko bio u kontaktu sa koksaki virusima.

Ukoliko postoji sumnja na bolest srca, a uradi se osnovna analiza Coxackie IgM i IgG antitela, to znači da su urađena ukupna antitela na viruse A i B grupe i ona će svakako biti pozitivna, što ne znači automatski da je neko bolestan, već potvrđuje kontak sa ovim virusom. Infekcija se može ponoviti tokom života, kao i kod drugih virusnih bolesti.

Lek za virus ne postoji, a pored mirovanja, preporučuje se konzumiranje velike količine tečnosti i ishrana bogata vitaminima i mineralima.

S druge, najbolja prevencija jeste lična higijena, redovno pranje ruku i jačanje imunog sistema ishranom i redovonom fizičkom aktivnošću.

Izvor: vivateka.com

08/01/2018 14:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments