Kako naučiti dete da brine o mentalnom zdravlju?

01/11/2018 16:32

Kako naučiti dete da brine o mentalnom zdravlju?

Briga i nega mentalnog zdravlja podjednako je važna i kod najmlađih.

Stručnjaci ističu da je od velike važnosti naučiti dete kako da iskaže emocije na pravi način.

Mentalno zdravlje deteta

U slučaju fizičke povrede dete zna da je potrebno sanirati je, međutim, kada je reč o mentalnoj povredi, to nije slučaj.

Kako navodi dečiji psihoterapeut, Kati Harli, česti su slučajevi povišenog nivoa stresa kod srednjoškolaca kada se prijavljuju na fakultet, dok se često susreće i sa petogodišnjacima koji se bore sa anksioznim poremećajem i pojačanim stresom.
Eksperti dečije psihologije i pedijatrije istakli su jednostavne načine koji mogu pomoći deci da iskažu emocije na pravi način i da vode računa o mentalnom zdravlju kao o fizičkom.

Metod “Emocionalni tornado”

Stručnjaci ističu da ovu metodu najčešće koriste u razgovoru sa decom i roditeljima. Naime, metod funkcioniše tako što se na beloj tabli nacrta vulkan, a zatim se deci objasni kako svako od nas doživljava različita osećanja tokom dana, a da ona osećanja koja ne izrazimo, ostaju u vulkanu i njihov intenzitet se pojačava dok se ne dogodi eksplozija. Tada dete plače, šutira i histeriše.

Mnogi roditelji smatraju da je ovakvo ponašanje rezultat poremećaja, međutim reč je o potisnutim emocijama koje smo zapostavili. Vrlo je važno naučiti decu da pričaju o svojim emocijama.

Otvoreni za probleme

Brojne studije su potvrdile uticaj socijalnih medija i video igrica na ponašanje dece. Preporučuje se uvođenje pravila poput zabrane telefona tokom obroka i igranja igrica pred spavanje.

Isto tako, važno je pokazati svoje emocije detetu i pričati o problemima, kako bi i oni podelili isto.

Ohrabrite dete

Pružite detetu šansu da opiše kako se oseća i kroz šta prolazi. Uvek postavite smišljeno pitanje, na koje dete neće moći da da kratak odgovor.

Pisanje dnevnika

Stručnjaci isitču da pisanje dnevnika može uticati na smanjenje stresa i da pomogne u slučaju anksioznosti i depresije. Kroz pisanje dnevnika deca mogu ispričati svoje priče i osloboditi se stresa.

01/11/2018 16:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments