Da li ulje lavande pomaže rastu kose?

06/05/2021 15:54

Da li ulje lavande pomaže rastu kose?

Mnogi ljudi vole da esencijalna ulja, a jedno od najpopularnijih je ulje lavande. Ono se podjednako koristi i u aromaterapijama, ali i pomaže rastu kose. Ovo poslednje nije novina, jer decenijama indsutrija ispituje svojstva tog ulja. Međutim, treba biti oprezan sa njim u kućnim uslovima, preciznije ako želite da sami pravite homemade preparate, jer niko ne želi da krajnji rezultat bude transplantacija kose.

Prednosti ulja lavande za kosu

Ulje lavande može imati puno blagodati za kosu, kožu, pa čak i nivo stresa, što sve može doprineti zdravijoj kosi.

Ulje lavande i rast kose

Zapravo mogu postojati neki dokazi da bi lokalna primena ulja lavande mogla da doprinese rastu i pomogne ukoliko je problem opadanje kose. U jednoj studiji iz 2016. godine, ulje lavande je lokalno naneto na leđa miševa. Posle četiri nedelje, posmatrani miševi imali su znatno više folikula dlake na leđima. Naravno, istraživači su daleko od dokazivanja da nanošenje bilo kog esencijalnog ulja na kožu ubrzava rast ljudske kose, ali bi ovo mogao biti obećavajući korak u tom pravcu.

Ulje lavande pomaže u promociji zdravog vlasišta

Ulje lavande ima prirodna antiseptička i antimikrobna svojstva, što znači da može pomoći u borbi protiv bakterija i drugih mikroorganizama. Ulje lavande takođe može da ublaži svrab vlasišta i smanji perut. Međutim, ako postoji hronični svrab vlasišta ili perut, prvo treba porazgovarati sa lekarom o mogućnostima lečenja, pre nego što se isproba neki lokalni lek kod kuće.

Stres

Miris ulja lavande pomaže ublažiti stres i ublažiti napetost. Svakodnevni stres zapravo može biti faktor koji doprinosi proređivanju kose. A gubitak kose povezan sa stresom može dovesti do začaranog kruga gde višak gubitka kose uzrokuje veći stres, koji onda može prouzrokovati još više stanjivanja. Ukupno smanjenje stresa može poboljšati vaše opšte zdravlje i blagostanje, a to uključuje i zdravlje vaše kose. Smanjenje stresa doprineće zdravlju vaše kose i izbeži razna lečenaj i terapije kao što je npr. prp terapija.

Ali ne treba vam gubitak kose da biste imali koristi od aromaterapije uljem lavande. Dodavanje ulja lavande u kadu ili difuzor ulja može pomoći gotovo svima da ublaže svakodnevni stres i anksioznost. No, pre prve upotrebe lavande ili bilo kog esencijalnog ulja, napravite test kože da biste proverili da li postoji osetljivost ili alergija.

Masaža uljem

Jedan od najboljih načina za upotrebu esencijalnog ulja, poput ovog od lavande, za zdravlje kose je masaža vlasišta. Nežnim i redovnim masiranjem vlasišta možete povećati cirkulaciju krvi kroz kožu glave, uključujući folikule dlake. Ovo isporučuje više divnih vitamina i hranljivih sastojaka u vašem krvotoku u vaše folikule kose kako bi pomoglo u poticanju zdravog rasta kose.

Da biste izveli masažu vlasišta lavandom, prvo esencijalno ulje lavande razblažite sa kokosovim uljem ili uljem jojobe. Nanesite smešu na kožu glave. Zatim vrhovima prstiju nežno masirajte do 10 minuta, a zatim operite kosu, po mogućstvu šamponom za rast kose i nanesite regenerator.

Zaključak

Ulje lavande za rast kose može pomoći, ali nema mnogo čvrstih dokaza da direktno utiče na rast kose. Do zdrave kose se dolazi kao i do zdravog tela: pravilnom higijenom, redovnom i izbalansiranom hranom uz dodatke vitamina za kosu koji nadoknađuju ono sastojke koje ne unosimo konzumiranjem namirnica.

06/05/2021 15:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments