Zašto se javlja krvarenje u trudnoći?

02/08/2022 15:21

Zašto se javlja krvarenje u trudnoći?

Nemojte odmah pomišljati na najgore. Naime, krvarenje tokom prvih nekoliko meseci trudnoće može se javiti usled više razloga, a nisu svi povod za zabrinutost.

Statistika je pokazala da je 9 od 10 žena koje su krvarile tokom trudnoće, na svet donelo zdravu bebu.

Krvarenje u trudnoći

Svako krvarenje tokom trudnoće zahteva konsultaciju sa gineokologom ili babicom. Kada se pojavi slabo krvarenje, javite se lekaru kako bi obavio potrebne preglede. Ukoliko je krvarenje obilno, ispraćeno jakim bolovima i vrtoglavicom, potražite hitnu pomoć.

Mogući uzroci krvarenja u trudnoći

1. Implatacijsko krvarenje u trudnoći

Oskudno krvarenje braonkaste ili roze boje, ukazuje da se verovatno radi o implatacijskom krvarenju, koje je karakteristično za ranu trudnoću i koje može da se javi u vreme menstruacije.

2. Periovulacijsko krvarenje 

Ovo krvarenje je slično menstrualnom krvarenju ali je dosta oskudnije. Boja varira od crvene do braon i može da se javi u vreme očekivanog menstrualnog ciklusa. Zadatak hormona trudnoće je da spreče menstruaciju, međutim kod pojedinih žena ovi hormoni se sporije menjaju.

3. Erozija grlića materice

Erozija grlića materice se javlja zato što se u trudnoći grlić materice menja. Naime, on postaje mekši i osetljiviji na infekcije. Ukoliko izazove blago krvarenje, potrebna je kontrola i pregled, kako bi lekar ispitao uzrok.

4. Polip

Krvarenje takođe može poticati i od dobroćudnih tvorevina – polipa. Ukoliko vaš lekar ustanovi da je reč o polipima, on ih neće uklanjati tokom trudnoće, a oni se vrlo lako mogu spontano i povući nakon porođaja.

5. Spontani pobačaj 

Obilno krvarenje u trudnoći je simptom koji zahteva hitnu medicinsku pomoć. Može izazvati pobačaj, a simptomi su bolno krvarenje, oštar bol u donjem delu stomaka i vrtoglavica.

6. Vamnaterična trudnoća

Do vanmaterične trudnoće dolazi kada se oplođena jajna ćelija razvije izvan materice, uglavnom u jajovodima. Ovo krvarenje je praćeno oštrim bolom u stomaku. Beba u ovom slučaju ne može da se razvija, te je operacija nužna, a trudnoća se , nažalost, ne može nastaviti.

Svako vaginalno krvarenje u trudnoći zahteva konsultaciju sa lekarom.

02/08/2022 15:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments