Obratite pažnju na kašalj koji ne prolazi

23/03/2020 10:33

Obratite pažnju na kašalj koji ne prolazi

Hronična opstruktivna bolest pluća bi mogla narednih godina postati treći uzrok smrti u svetu, ćešći od dijabetesa.

Ova bolest je perfidna zato što napreduje sporo i brzo, dok se simptomi pogoršavaju polako i veoma često su pripisani starenju ili drugim bolestima, koje nisu tako opasne, kao što su hronični kašalj, alergije i prehlade.

Test koji će vam pokazati da li imate ovu bolest je spinometrija. Ovaj test traje kratko, ne boli i ne zahteva prevelik trud. Pomoću aparata, lekar meri kapacitet vašeg disanja, pogotovo to koliko vazduha možete izbaciti u sekundi (liči na alkotest).

Lekari opominju da su plućne bolesti i kancer postali glavni uzroci smrtnosti u svetu, odmah iza kardiovaskularnih oboljenja.

50% obolelih ne zna da ima ovu bolest

O hroničnoj bronhopneumoniji kruže mnogi mitovi i malo tačnih informacija.

Kao i srčane bolesti, ni ova bolest ne pokazuje simptome dugi niz godina. Preko 210 miliona ljudi u svetu ima ovu bolest, ali polovina njih to još uvek ne zna. Ova bolest podrazumeva postojanje emfizema i hroničnog bronhitisa. Kod efizema vazduh ostaje u plućima i ne može se izbaciti napolje, pluća gube elastičnost, postaju kruta i ne funkcionišu više dobro. Kod hroničnog bronhitisa dolazi do iritacija i upala na disajnim kanalima, stvara se debeo sloj sluzi koji dodatno sužava ove kanale i tako dolazi do otežanog disanja.

Dim koji nastaje sagorevanjem drveta ili uglja uzrokuje nastanak ove bolesti

Glavni uzročnik hronične opstruktivne bolesti pluća je pasivno ili aktivno pušenje, ali nisu svi kod kojih je dijagnostifikovana ova bolest bili pušači. Zagađenje iz sopstvenog domaćinstva može uzrokovati ovu opasnu bolest. Spirometrija se ne preporučuje samo pušačima, čak 46% onih kojima je dijagnostifikovana ova bolest su nepušači. Drugi uzročnici mogu biti industrijska zagađenja, hemijski zagađivači i dim koji je nastao sagorevanjem prirodnih goriva (drva, ugalj).

Test koji će vam reći da li bolujete od ove bolesti

Sledeću upitnik vam može pomoći da saznate da li bolujete od hronične bronhopneumonije.

  1. Skoro svaki dan kašljete više puta dnevno?
  2. Imate šlajm?
  3. Umarate se i ostajete bez vazduha brže nego vaši vršnjaci?
  4. Imate preko 40 godina?
  5. Pušite ili ste nekad pušili?

Ako je vaš odgovor da na najmanje tri pitanja, veoma je verovatno da imate hroničnu opstruktivnu bolest. Najbolje bi bilo da posetite lekara i uradite spirometriju.

Da li se radi o astmi ili hroničnoj opstruktivnoj bolesti pluća

Stručnjaci tvrde da se često dešava, pogotovu ženama, da im se uspostavi pogrešna dijagnoza astme, zato što je ova bolest češća kod žena, dok je hronična opstruktivna bolest pluća češća kod muškaraca. 

Ova bolest se ne može izlečiti, ali se uspešno leči tako što se bolest drži pod kontrolom i usporava se njeno napredovanje. 

Osobe kod kojih je dijagnostifikovana ova bolest treba da izbegavaju duvanski dim i da se čuvaju infekcija. Zbog toga se preporučuje vakcinacija protiv gripe, a za one preko 65 godina i vakcinacija protiv upale pluća.

23/03/2020 10:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments