Neprijatni ujedi insekata

13/06/2022 13:58

Neprijatni ujedi insekata

Predivan dan u prirodi vam može pokvariti iznenadni ujed nekog insekta naročito ukoliko ste na isti alergični.

Ujed pčele

Ujed pčele se čak smatra i zdravim, kažu da može imati lekovita dejstva no nije nam drago kad znamo da pčela posle uboda umire, a ni pomisao da ukoliko ne izvadimo žaoku ili smo alergični na ubod oporavak neće baš biti trenutan.

Pčele često privlači šećeri iz hrane, cveće ili voda. Ne ujedaju namerno već iz straha i odbrane. 

Ukoliko se ujed desi, odmah izvadite žaoku i hladite mesto uboda, krio terapija pomaže i pri bolu i splašnjavanju otoka. Posle možete mazati antialergene i kortikosteroidne kreme radi ublažavanja svraba, osipa i otoka. Ukoliko je ubod blizu prirodnih otvora trebalo bi da se obratite lekaru.

Ujed komarca

Komarci piju krv i time se hrane, njihovi ubodi nisu strašni ni ukoliko ste alergilni. Aktivniji su kad je mesec pun i vole tamne boje i taman ten. Osete znoj. Najbolja zaštita od njih su razni repelenti i prskanje okoline, aparati za teranje insekata.

Ujed Stršljena

Stršljeni se hrane medom pčela koje i ubijaju da bi došli do hrane. Čoveka ujeda isključivo iz odbrane kad se oseća ugrožen, a ubod može biti koban s’ toga ukoliko vas ujede ovaj leteći kapitalac odmah se javite lekaru.

Ujed Obada (konjska muva)

Obad voli da pije krv time se hrani, doduše njegov prirodan izvor hrane je stoka ali kad naiđe čovek i oseti znoj, ne bira. Ubod nije strašan i ne ugrožava život niti ostavlja veće posledice ali bi bilo dobro radi profilakse sanirati i dezinfikovati ulaznu ranu.

13/06/2022 13:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments