Obavezni lekarski pregledi tokom trudnoće

14/02/2018 12:51

Obavezni lekarski pregledi tokom trudnoće

Koliko pregleda ginekolozi savetuju da uradite tokom trudnoće i kako svaki izgleda, saznajte u nastavku.

Iako većina žena na prvi pregled ode kada posumnja na trudnoću, savet je da obavite ginekološki pregled nakon odluke da planirate bebu.

Prema Nacionalnom vodiču dobre prakse za kontrolu trudoće za ginekologe u primarnoj zdravstvenoj zašriti, tokom trudnoće planirano je, sem prvog pregleda tokom koga se utvrdjuje trudnoća, još četiri kontrolna pregleda, sa 16, 24, 28 i 32 nedelje, kao  i četiri ultrazvučna pregleda – tokom prvog se ultrazvučno utvrdjuje trudnoća, a posle toga se beba kontroliše sa 12, 20 i 32. nedelje. Sem toga, potrebne su i laboratorijske kontrole.

Prvi test jeste test za utvrđivanje trudnoće, nakon čega sledi i kontrolni ginekološki pregled. Prvi ultrazvučni pregled, trudnica radi vaginalno, a svaki naredni, preko stomaka.

Oko 12. nedelje trudnoće, radi se tzv. Dabl test – ultrazvučni pregled, kao i pregled krvne slike, kada se ispituje rizik od Daunovog sindroma, procena hromozoma kod bebe, eventualne anomalije srca, nabor na vratu ploda i sl.

Pročitajte i… Razvoj trudnoće po nedeljama

Utvrđivanje anomalija pregledima u trudnoći

Tripl test radi se posle 15. nedelje trudnoće, kada se utvrđuju verovatnoće za hromozomske anomalije, kao što su Daunov i Edvardov sindrom. Ovi testovi se posebno preporučuju prvorotkinjama, kao i trudnicama starijim od 37 godina, te ukoliko u porodici postoji osoba sa navedenim sindromima.

U periodu od pet i šest meseci, ultrazvučnim pregledom mogu se videti eventualne anomalije organa bebe, vitalnost bebe, pregled posteljice, kao i količina plodove vode.

Kako bi se otkrile eventualne anomalije materice, maligniteti i sl., rade se 3D i 4D pregledi, koji nisu obavezni.

Svi dodatni pregledi i kontrole rade se u dogovoru sa lekarom.

14/02/2018 12:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments