Zašto nastaju grčevi kod beba?

10/03/2023 13:28

Zašto nastaju grčevi kod beba?

Grčevi kod beba uglavnom počinju oko 15. dana života, a kod nekih beba oni prođu neopaženo. Ipak, u većini slučajeva, ovo je prava “noćna mora” za roditelje.

Uzroci grčeva kod beba

Grčevi mogu biti uzrokovani zbog nekoliko faktora, a ovo su neki od njih:

1. Neki pedijatri smatraju da se sastojci nekog povrća i mahunarki. Drugi upozoravaju da majke, prilikom dojenja, izbegavaju citruse i sokove, naročito od jagoda i paradajza. Treći misle da su grčevi uzrokovani nerolerancijom bebe na laktozu iu mlečnih proizvoda i sl. Stoga, najbolji savet jeste da pratite šta jedete i ukoliko primetite grčeve, tu namirnicu izbegavate dok dojite bebu.
2. Takozvano “gutanje vazduha” tokom sisanja može da uzrokuje gasove. Iz tog razloga, važno je da u razmaku od 3 do 5 minuta tokom dojenja, dete namestite na rame kako bi podrignulo.
3. Jedan od razloga za gasove kod beba može biti i hiper-laktacijski sindrom. On se događa kada je majčino mleko premasno pa samim tim preteško za bebu.
4. Gasove može da uzrokuje i stres kod beba. Zato izbegavajte da izlažete bebu buci, jakom svetlosti i bilo kakvim stimulacijama koje su šokantne za novorođenče.
5. Početak ishrane čvrstom hranom takođe je jedan od razloga zašto beba ima grčeve. To će proći, kada se organizam navikne da dobija nutrijente iz drugih namirnica, koje nisu isključivo majčino mleko.
6. Mnoge bebe prolaze kod period kada plaču bez posebnog razloga, a ovo može da uzrokuje uzimanje prevelike količine vazduha, što može da dovede do grčeva u želucu i crevima.

10/03/2023 13:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments