Mame: normalan san tek kada dete napuni 6 godina

12/04/2021 16:59

Mame: normalan san tek kada dete napuni 6 godina

Roditeljima je potrebno šest godina da vrate ritam spavanja kakav su imali pre nego što su dobili dete. Ovo je zaključak istraživanja tima stručnjaka sa Univerziteta Mekgil. To znači da oni roditelji koji su spavali više od osam sati u toku dana po rođenju bebe, to više neće moći.

Istraživanje je pokazalo i da majke manje noću spavaju od očeva. Razlog tome je dojenje i ustajanje iz kreveta radi umirivanja bebe. U ispitivanju je učestvovalo 111 roditelja. Među zaključcima je i onaj koji kaže da majke jednog dete imaju kvalitetniji san od onih koje su rodile drugo ili treće dete. Iako su ređe prekide sna prijavljivale majke jednog deteta, ukupna količina sna se nije razlikovala i kod u slučaju jednih i drugih majki.

možda vas zanima i : Mleko pred spavanje – da ili ne?

Očevi, prema studiji, spavaju jednako, bez obzira na broj dece. Studija, koja je objavljena u magazinu Journal of Sleep Research, objašnjava da do poremećaja spavanja dolazi, jer bebe spavaju u kraćim razdobljima, od tri do četiri sata. I prvo normalnije spavanje može da se očekuje kada beba napuni šest meseci.

Broj “uspavanih” sati

Američka akademija za pedijatriju navodi da ako dete ne leže na odgovarajući način u ranom životu, razviće poremećaje spavanja u kasnijem dobu, a samim tim i bioritam roditelja neće moći da se vrati u period pre trudnoće. Način spavanja novorođene bebe mlađe od tri meseca prilično jednostavan: oni spavaju oko osam do devet sati tokom dana i oko osam sati noću. Međutim one se bude svakih nekoliko sati da bi jele.

Bebi do šestog meseca postepeno treba ukidati noćni podoj. A što i njima i majkama olakšava spavanje tokom noći. U ovoj fazi, beba spava između devet i dvanaest sati tokom noći i drema u rasponu od 30 minuta do dva sata, jedan do četiri puta dnevno. Do prvog rođendana broj “„dremki” opada.

Deca posle prvog rođendana počeće da spavaju između 11 i 14 sati i to uglavnom noću. I baš u ovom periodu počinju problemi sa spavanjem, jer mogu početi da se opiru odlasku na spavanje, doživljavaju noćne more i strah od spavanja uopšteno. Dete između tri i pet godina može da spava između 11 i 13 sati dnevno. Gotovo sva spavanja su noću. Ovo je period kada detetova mašta postaje kreativnija, što dovodi do eskalacije u mesečarenju.

pročitajte još i : Idealno za bebe: uspavanke u mračnoj sobi

Naučnici tvrde da loše spavanje može da dovede do visokog pritiska kod adolescenata. Kako kažu, tinejdžeri koji spavaju manje od šest i po sati imaju dva puta veće šanse da obole od hipertenzije od svojih vršnjaka, koji spavaju duže. Skloniji visokom pritisku su adolescenti koji imaju probleme sa snom. Kod onih koji teško zaspu i bude se noću ili suviše rano ujutru, rizik od hipertenzije je veći čak tri puta nego kod vršnjaka koji nemaju te probleme.

Proučavajući 238 dece, starosti od 13 do 16 godina, među koijima je 14 odsto imalo povišen krvni pritisak ili tzv. pritisak na granici, klivlendski stručnjaci su ustanovili da nedovoljno spavaju. Prosek spavanja je bio 7,7 sati, a u tom periodu bi trebalo da spavaju bar devet.

12/04/2021 16:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments