Koje namirnice treba izbegavati tokom terapije antibioticima?

09/08/2022 15:16

Koje namirnice treba izbegavati tokom terapije antibioticima?

Pravilna ishrana je od velike važnosti po zdrav organizam. 

Kada su antibiotici u pitanju potrebno je piti ih u propisanim vremenskim razmacima i ne prekidati terapiju kada tegobe oslabe. Takođe, veoma je bitno pravilno se hraniti u periodu između uzimanja antibiotika.

Antibiotici i ishrana

Pravilna ishrana u razmacima između uzimanja antibiotika, važna je kako bi delovali na najbolji način.

Stručnjaci preporučuju probiotike, koji su neophodni. Naime, oni blagotvorno deluju na crevnu floru, a najviše ih ima i kiselom mleku i jogurtu.

Zatim, savetuje se konzumacija namirnica bogatih vitaminom K, poput zelenog lisnatog povrća, kupusa, karfiola, spanaća, koprive i kelja. Pored toga, važne su i namirnice beli i crni luk, koje uništavaju gljivice, nastale nakon uzimanja antibiotika,

Izbegavajte slatkiše, fermentisanu i dimljenu hranu, industrijske sokove, kiselu hranu,citruse, gazirana piča i hranu baziranu na paradajzu.

Mlečni proizvodi, osim gore pomenutih, mogu uticati na smanjenje sposobnosti organizma da apsorbuje antibiotike, pa se ne preporučuju.

Biljna vlakna usporavaju pražnjenje digestivnog trakta, te mogu negativno uticati na upijanje i bolje iskorišćavanje antibiotika. Zbog toga namirnice koje su bogate njima, takođe nisu preporučljive, pa izbegavajte ili smanjite konzumaciju integralnih žitarica i pasulj sve dok traje terapija.

09/08/2022 15:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments