Kako se rešiti čukljeva?

23/10/2020 14:03

Kako se rešiti čukljeva?

Neudobna obuća, hod po tvrdoj i vreloj podlozi u neodgovarajućoj obući, unos soli, genetika… puno je faktora za još jednu boljku današnjice koju obično ne shvatamo ozbiljno dok bolovni ne počnu. Dok su čukljevi samo estecka kategorija, ili dok se kako se u narodu kaže „mladi“, obično bivaju zapostavljeni, pa je potom i lečenje mnogo teže i dugotrajnije.

Čukljevi su deformacija zglobnog pregiba noge i nožnih prstiju. U ovom prelu, često uz dodatnu kalcifikaciju, deformisani zglob skuplja soli i limfu i stvara sve veći deformitet i jaz a potom i hod čini bolnim i skoro nemogućim.  Sem operacije kao trajnog rešenja, a posle koje isti mogu i da se vrate, uvek postoje i prirodna rešenja, koja doduše nisu u vidu čarobnog štapića i iziskuju upornost i istrajnost.

Gavez kao lek za čukljeve

Gavez je lekoviti koren koji pomaže u otklanjanju bolova i upala kao i drugih bolesti zglobova i tetiva. Tinktura i mast gaveza upornim utrljavanjem više puta dnevno predela čuklja i okoline može doprineti vrlo brzo smanjenju upale, ukoliko su čukljevi bolni i upaljeni, a vremenom može i razbiti kalcifikaciju i uz određene proteze i dodatno usmeravanje pomerene kosture, može pomoći u potpunom uklanjanju ove boljke.

Proteze i logete u prevenciji i lečenju čukljeva

Jako bi bilo dobro sa lečenjem čukljeva početi još dok su u početnoj fazi nastanka, tojest dok deformacija još nije velika ili upaljena. Postoje noćne proteze koje se pričvršćuju za taban i vuku palac ka spoljnom uglu i tako pomažu ispravljanje deformiteta. Postoje i dnevne longete u vidu čarapica koje se neprimetno nose ispod obuće i isto tako usmeravaju nogu kako bi sevratila u normalan položaj. Proteze garantuju izlečenje ove neugodne i estecki ružne pojave, a u kombinaciji sa gavezom umeju biti još efikasnije i proces nestanka čukljeva može da se ubrza.

Lovor u prevenciji 

Lovor sadrži supstance koje pomažu kod dekalcifikacije, izbacivanju viška soli iz organizma. Na našim zglobovima, naročito deformisanim, skupljaju se soli iz limfe. Ukoliko organizam ima puno soli zbog nekog poremećaja ili povećanog unosa ovaj proces može da raste zabrinjavajuće brzo.Lovor je jednostavan i efikasan lek kod izbacivanja soli i dekalcifikacije. List lovora ostavite preko noći u deci vode, u poklopljenoj staklenoj posudi ili čaši. Ujutru popite na prazan stomak par gutljaja a ostatak popite preko dana, pre obroka.

Salicil u otapanju naslaga

Salicilna kiselina otapa naslage, razređuje krv i orklanja ugruške. Dobra je kod prevencije srčanih oboljenja, bolesti krvnih sudova ali i stanja kao što je giht pa i čukljevi. Za čukljeve se ipak preporučuju preparati koji sadrže salcil, da se nanose lokalno na sam bolni čukalj, samim tim će odmah umanjizi upalu i bolove.

23/10/2020 14:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments