Namirnice koje doprinose jačanju koštanog sistema
Povezane objave
Osteoporoza je bolest koja se često sreće, posebno kod žena koje su u menopauzi.
Osteoporoza je bolest koju treba držati pod kontrolom, ona izaziva slabljenje kostiju, zbog čega i najmanji napor ili nagli pokret mogu izazvati lomljenje kostiju. Pojedine namirnice mogu doprineti održavanju zdravlja kostiju.
Glavni faktori rizika od osteoporoze su: nizak indeks telesne mase, poodmakle godine, nedostatak fizičkih vežbi, prethodne frakture kostiju i pušenje.
Način na koji neka osoba kontroliše ishranu ima značajnu ulogu u prevenciji ove bolesti. Drugačije rečeno, način ishrane je glavni saveznik za očuvanje jakog koštanog sistema. Takođe, aktivan stil života i praktikovanje fizičkih vežbi, mogu usporiti efekat demineralizacije kostiju. Vožnja bicikla, penjanje po stepenicama, joga, tenis, su aktivnosti koje se preporučuju za jačanje kostiju.
Kalcijum, vitamin D, magnezijum, proteini, Omega 3 masne kiseline, vitamini A, C I K su esencijalni za zdravlje kostiju.
Povće sa zelenim lišćem je bogato kalcijumom koje jača koštani sistem. Spanać, stevia, brokoli, praziluk, špargla i zelena salata sadrže vitamine i nutrijente koji su neophodni za jačanje koštanog sistema: vitamin K, magnezijum i silicijum. Takođe, žitarice su bogate vlaknima, ugljenim hidratima, vitaminima, mineralima, a njihovo unošenje doprinosi opšem zdravlju organizma, između ostalog i osteo-zglobnom sistemu. Tako da jedite za doručak ovas, žito, integralni ovas i integralnu raž.
Evo koje namirnice podstiču jačanje koštanog sistema:
- Narandže – One su bogate vitaminom C, koji je neophodan za formiranje kolagena i doprinosi zdravlju kostiju. Takođe, sadrži vitamin A, koji je esencijalan za normalan rast skeleta.
- Mleko je izvrstan izvor kalcijuma i pomoćiće vam da održite kosti jakima. Šolja mleka vam pruža trećinu dnevne potrebe za kalcijumom. Mleko je, takođe, bogato vitaminom D, koje podstiče absorpciju kalcijuma.
- Smokve – Sadrže minerale i vitamine koji su esencijalni za zdravlje kostiju. Šolja smokava sadrži 180 mg kalcijuma, ali i vitamine C i K. Pored toga, idealni su i za očuvanje vitke linije, pošto sveže smokve imaju snižen sadržaj kalorija i povišen sadržaj vlakana, tako da olakšavaju varenje.
- Kivi je dobar za kosti, pošto je bogat vitaminom C i magnezijumom. Pored toga, ovo voće sadrži i vitamine A, K i kalcijum.
- Semenke bundeve – Sadrže kalcijum, proteine i Omega 3 masne kiseline k
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*