Kako vazduh iz zatvorenog prostora utiče na naše zdravlje?

06/05/2020 11:51

Kako vazduh iz zatvorenog prostora utiče na naše zdravlje?

Kvalitet vazduha koji udišemo igra važnu ulogu u održavanju dobrog zdravstvenog stanja u tokom celog života.

Nedavno istraživanje je pokazalo da osobe koje su obolele od koronavirusa, a koje su živele u područjima sa velikom zagađenošću vazduha, imaju veće šanse da smrtni ishod, nego one koje su živele u područjima sa čistim vazduhom.

Ovo je prvo istraživanje koje je istaklo jasnu povezanost između dugoročne izloženosti zagađenju i stope smrtnosti zbog koronavirusa. 

Zbog svega ovoga je veoma bitno da vodimo računa o tome kakav vazduh udišemo. 

Kvalitet vazduha u kući ima važnu ulogu u tranformisanju stana u udoban prostor, dobar za život. Ako smo dugo izloženi alergenima i drugim nezdravim elementima iz vazduha, možemo ugroziti svoje zdravlje.  

Obratite pažnju na alergije

Pojava alergija se može dovesti u vezu sa godišnjim dobom ili meteorološkim fenomenima, ali bi njihov uzrok mogli biti i alergeni koji se nalaze u kući, među kojima su virusi i bakterije. 

Među simptome alergija se ubrajaju suvi kašalj, kijanje, svrbenje očiju i glavobolje. Ako imate ove simptome, obratite pažnju na to kada se pojavljuju i kada se povlače. Ako se problemi jave ubrzo nakon što uđete u kuću i povuku se kad izađete napolje, treba da uzmete u obzir činjenicu da kvalitet vazduha možda nije na odgovarajućem nivou. 

Nemojte olako shvatati nove i neobične simptome. Mnogi simptomi koji su izazvani lošim kvalitetom vazduha mogu biti slabi, ipak, u zavisnosti od uzroka, problemi sa zdravljem mogu biti jako iritantni. 

Utvrđivanje problema sa kvalitetom vazduha

Nezavisno od toga da li imate neke simptome ili ne, možete uočiti da li ima problema sa  kvalitetom vazduha obraćajući pažnju na nedoslednosti u zgradi. Na primer, da li je neki deo hladniji ili topliji nego drugi, što može upućivati na problem sa sistemom za zagrevanje koji može uticati i na čistoću vazduha. Takođe, važno je da obratite pažnju na nivo vlažnosti u vazduhu u svakom delu stana. Ne valja da vazduh bude ni previše suv, ni previše vlažan.

06/05/2020 11:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments