Šta su anomalije ploda?

19/09/2018 15:09

Šta su anomalije ploda?

Jedan od najvažnijih zadataka stručnjaka za prenatalnu negu je da uoče i ako je moguće, spreče, svaku promenu koja ukazuje na anomaliju. 

Redovni pregledi kod ginekologa su važni, oni će odagnati potencijalne strahove budućih mama kada je u pitanju zdravlje još nerođene bebe.

Anomalije ploda

Anomalija je promena strukture ili forme organa, nekog dela organa ili dela tela kod novorođenčeta.

U pitanju je relativno česta stvar, koja se javlja kod tri od pet rođenih beba. Stručnjaci ističu, da je veoma mali broj anomalija nasledan. Pojedine anomalije nastaju usled infekcija koje ima majka u trudnoći. Najopasnije su infekcije virusom rubeole, citomegalovirusom, toksoplazmom i herpes virusom. Reč je o infekcijama koje se javljaju u prvim nedeljama trudnoće i koje mogu dovesti do teških anomalija srca ploda, do oštećenja na centralnom nervnom sistemu, jetri, očima i na ostalim vitalnim organima tela.

Uzroci anomalija

Uzroci mogu biti različiti i mogu da se podele u grupe.

U jednu grupu spadaju anomalije koje nastaju usled poremećaja na genima i hromozomima ploda – genetske anomalije i hromozomopatije. Druga grupa obuhvata anomalije koje su uzrokovane određenim bolestima majke. U treću grupu spada mali broj anomalija koje nastaju kao posledica uzimanja lekova koji mogu oštetiti plod, dok u četvrtu grupu spada najveći broj malformacija (oko 65 do 75 odsto), koje nastaju iz nepoznatog razloga ili zbog udruženog delovanja raznih faktora.

Jedini način za otkrivanje anomalije je putem ultrazvuka.

19/09/2018 15:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments