Igre za stimulaciju psihomotornog razvoja dece do tri godine

21/11/2019 14:19

Igre za stimulaciju psihomotornog razvoja dece do tri godine

Kao što znamo, igra je veoma bitna u razvoju svakog deteta, a koje igre su dobre da dete razvije psihičke i motorne veštine?

Većina ovih igara je svim roditeljima poznata ali u ovom kratkom tekstu ih navodimo kao značajne za psihomotorni razvoj svakog deteta: “Ringe-raja”, “Taši -taši tanana”, “U šumici zeka”, “Ide maca oko tebe”, “Ljulja- ljuške” i sl.

Pesmice potkrepite pokretima, deca ih tako brže pamte i deluju veoma simpatično npr: sklupčao se mali jež-sklupčajte se na podu i spavajte, pa se dignite i bockajte kažiprstima, ne diraj ga ručicama-odmahujte kažiprstom… Tekstove pesmica možete naći na internetu i većina su komponovane.

Puštajte detetu dečiju muziku. Muzika smiruje decu, podstiče na kreativnost, utiče pozitivno na razvoj ritma. Takođe, smišljajte i koreografiju uz pesmice.

Predlozi za igru

Ubacujte pirinač ili pasulj u flašu, otvarajte i zatvarajte poklopce sa tegli, flaša…, presipajte kašikom iz činije u činiju, mutite, hvataljkama hvatajte plastična jaja(iz kinder jaja), seckajte makazama, zakopčavajte i otkopčavajte rajsfešlus i dugmad…

Vodite decu napolje da trče, skaču, penju se, preskaču, provlače se, voze bicikle ili trotinet. To svakako ne mogu da nauče ako su stalno u kući.

Izvor: www.decijapsihologija.rs

21/11/2019 14:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments