Da li su bakterije odgovorne za nastanak dijabetesa tipa 2?

28/04/2020 10:34

Da li su bakterije odgovorne za nastanak dijabetesa tipa 2?

Bakterije bi mogle biti umešane u izazivanje dijabetesa tipa 2, pokazuje studija koja je realizovana u saradnji sa dva univerziteta iz Kanade.

Istraživanje koje je skoro objavljeno je pokazalo da u krvi, ali i u jetri ili masnim naslagama osoba koje boluju od dijabetesa tipa dva, je bilo drugačijih bakterija nego u tkivima i krvi osoba koje nemaju ovu bolest.

Uzorci su uzeti od 40 pacijenata, a svi su bili poprilično gojazni. Svi su bili podvrgnuti hiruuškom zahvatu, usled kog se delovi stomaka i tankog creva eliminišu da bi se snizila telesna masa.

Polovina učesnika u istraživanju je bolovala od dijabetesa tipa 2, dok je druga polovina imala insulinsku rezistenciju, ali ne i dijabetes.

“Naša otkrića sugerišu da, kod osoba koje su gojazne, bakterije ili fragmenti bakterija su u vezi sa razvojem dijabetesa tipa 2”, izjavio je Andre Marette, profesor Univerziteta Laval.

Smatra se da bakterije koje su odgovorne za pojavu dijabetesa potiču iz creva. 

“Naša hipoteza je da žive bakterije i fragmenti bakterija, prelaze ovu barijeru i započinju upalni proces, koji sprečavaju insulin da obavi svoj posao, koji je da regulišu nivo glikemije kroz delovanje na metabolička tkiva”, dodao je Marette.

On je izjavio da će ekipa, čiji je i on deo, da se koncentriše u buduće, na identifikovanje sa preciznošću bakterija koje mogu izazvati dijabetes tipa 2.

Takođe, on je dodao da ovo otkriće otvara mogućnost pronalaska novih načina lečenja, kroz identifikovanje nekih probiotika koji bi sprečili dijabetes.

28/04/2020 10:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments