Šta je fetalni distres?

21/06/2018 13:37

Šta je fetalni distres?

Bebe se u majčinom stomaku razvijaju tokom devet meseci, uglavnom bez ikakvih problema. Međutim, postoje i oni pojedini slučajevi kada stvari krenu pogrešnim tokom, gde se majka i beba mogu naći u teškoj situaciji.

Stručnjaci savetuju na šta bi trebalo obratiti posebnu pažnju.

Tokom trudnoće ili tokom samog porođaja može doći do komplikacija. Naime, može doći do situacije u kojoj beba ostaje bez kiseonika, a koji se prenosi preko majčine krvi. Jedan od mogućih simptoma je smanjena pokretljivost fetusa što je pokazatelj toga da se beba nalazi u distresu.

Fetalni distres

Fetalni distres je stanje u koje fetus dospe nakon što ne dobije dovoljno kiseonika. Takođe, predstavlja neodgovarajuće stanje ili položaj, u kom se beba nalazi u majčinom stomaku. Prvi znak je vaginalno krvarenje, i ukoliko do istog dođe, što pre se obratite doktoru. Pored ovog simptoma, postoji još par simptoma koji mogu ukazati na ovaj problem, kao što su smanjena pokrtetljivost fetusa u materici i pojava bola u stomaku i leđima.

Kako dolazi do ovog stanja?

Do ovih, fetalnih problema dolazi iz različitih razloga. Naime, uzroci mogu biti problemi s posteljicom, zatim pojava određene bolesti ili neka nesreća. Do komplikacija može doći usled nepravilnog položaja u kom se fetus nalazi. Pupčana vrpca koja je abnormalno kratka, zatim određena povreda, mogu dovesti do abrupcije posteljice ili do odvajanja posteljice od materice. Ali, na fetalni distres mogu uticati i faktori kao što su konzumacija alkohola, dijabetes i starost majke.

Pokreti bebe

Promene u aktivnostima fetusa mogu biti simptom fetalnog distresa. Vrlo je važno voditi računa o promenama, odnosno obratiti pažnju na pokrete bebe u stomaku. Stručnjaci preporučuju redovnu proveru. Naime, ukoliko je beba aktivna u posebno doba dana, njeno kretanje najbolje ćete proveriti tada, u ležećem ili sedećem položaju. Zabeležite svaki pokret, dok ne dođete do broja 10 i to radite svaki dan dok ne uđete u sedmi mesec. Ukoliko primetite da se beba nije pomerila 10 puta u roku od par sati, obavezno se javite svom lekaru.

Analiza i testiranje

U slučaju komplikacija rade se različiti prenatalni testovi, ultrazvuk i amniocenteza. Radi se provera zdravlja bebe. Najbolja provera otkrivanja potencijalnog fetalnog distresa odvija se putem CTG testa.

Komplikacje tokom porođaja

Do fetalnog distresa može doći i u toku porođaja. Monitori za merenje otkucaja srca prikazuju informacije o ritmu bebinih otkucaja i na osnovu tih informacija može se otkriti postoji li potencijalni problem. Takođe, može doći do komplikacija kao što su prolaps pupčane vrpce, zatim pozicioniranje fetusa u nepovoljan položaj što dovodi do ispadanja pupčanika, pa i do obilnog krvarenja. Ukoliko se fetalni distres javi tokom porođaja, radi bezbednosti majke i deteta, porođaj se obavlja putem carskog reza.

21/06/2018 13:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments