Lekoviti gavez!

30/10/2020 15:23

Lekoviti gavez!

Gavez je spas za povrede mišića, kostiju, zglobova. Koristi se kod ublažavanja simptoma upale i bola pri problemima sa koštano zglobnim sistemom ili trumom mišića. Neverovatna lekovitost ove biljke od davnina je poznata narodnoj medicini. Gavez ima neverovatna svojstva regeneracije kako podstiče hormon rasta.

Gavez (Symphytum officale) ili volovski jezik, crni koren, vrani gavez je do brojnih imena kako u narodu nazivaju ovu, od davnina vrlo poularnu, lekovitu biljku. Ona predstavlja jednu od najdragocenijih biljnih vrsta. Gavez se vekovima koristi u službi zdravlja i lepote. Naši preci koristili su je protiv bolova, za lečanje reume, kostobolje i svih bolesti zglobova, kao i raznih upalnih stanja na koži.

Lekovitim delom biljke se smatra njen koren. Koren se sakuplja u proleće i kasnu jesen. Iskopa se i opere, a da ne bi izgubio delotvorni sluzavi sok, prvo se osuši, izreže na komadiće i dalje suši na toplom mestu. Za spoljašnju upotrebu kod gihta i kostobolje nema boljeg leka od sveže nastruganog gaveza, kojim se oblažu bolna mesta.

Lekoviti sastojci koje sadrži gavez čine etarska ulja, tanini, sluzi, holin i retka supstanca alantoin. Alantoin kao glavni sastojak korena, pospešuje granulaciju i regeneraciju tkiva. Podstiče obnavljanje kože, deluje protiv grube i ispucale kože, pomaže kod sportskih povreda.

Gavez ima analgetsku aktivnost i sposobnost smanjenja otoka. Oblozi od gaveza su pravi melem za povrede kao što su nagnječenja, modrice, frakture kostiju i slično. Naučno je dokazano da mast od gaveza uklanja bolove u leđima i druge vrste bolova kod iščešenja zglobova i artitisa (zapaljenja zglobova).

Ovo je jedna od najdragocenijih biljaka koja pomaže u lečenju reumatskih bolova, istegnuća, gihta, pa čak i preloma kostiju, protiv zapaljenja tetiva, oticanja i uganuća zglobova, bolova u udovima, osteoporoze, teniskog lakta.

Koristi se i u službi lepote i podmlađivanja. Krem i tinktura od gaveza, pored toga što regenerišu kožu lica, uklanjaju i akne, izbeljuju staračke pege, a odlično deluju i na uklanjanje bora.

Od gaveza se mogu pripremati oboge, kupke, tinkture, masti, gelovi. Sve to u zavisnosti od bolesti u kombinaciji sa mlekom, alkoholom, svinjskom masti i raznim drugim biljkama i osnovama.

Proizvodi od gaveza se ne smeju piti, odnosno koristiti oralno.Nuspojave koje može izazvati korištenje gaveza su oštećenje jetre, dijareja, nadutost i promene u cirkulaciji.

Danas se prporučuju samo preparati od gaveza za spoljašnju upotrebu, u slučajevima kad koža nije oštećena. Takođe se primena preparata ograničava na 4 do 6 nedelja.

U apotekama i zdravim hranama možete nabaviti gavez u tinkturama, mastima i gelovima, po povoljnim cenama pa je on veoma lak za upotrebu i lako dostupan.

30/10/2020 15:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments