Vežbe za pravilan rast i razvoj

27/08/2021 13:10

Vežbe za pravilan rast i razvoj

Kao prva vežba za bebu preporučuje se ležanje na stomačiću.

Na ovaj način beba jača snagu tela i poboljšava koordinaciju pokreta.

Korisne vežbe

Poslednjih nekoliko godina pedijatri preporučuju spavanje na leđima, nakon što je utvrđeno da je SIDS povezan sa spavanjem na stomaku.

Isto tako, provereno je da bebe koje spavaju na leđma sporije razvijaju motoriku pokreta. Naime, one ne koriste mišiće koji su potrebni za okretanje, puzanje i stajanje.

Najbolje rešenje je da beba spava na leđima, a onda kada je budna da leži na stomačiću.

Za vežbu vam je potrebno ćebence koje ćete spustiti na pod, a zatim i bebu, prethodno je okrenuvši na stomačić. Pedijatri preporučuju ovu vežbu svakodnevno, u trajanju od 10 minuta.

Kada beba navrši četiri meseca, oslanjaće se na laktove držeći glavicu uspravno i uspevaće da odigne grudni koš od podloge. Takođe, u ovom uzrastu bi trebalo uspešno da odiže nožice od poda.

U šestom mesecu života, beba će ležati na stomačiću i pružaće ruke unapred. Vremenom, kako bude jačala, dešavaće se da se slučajno okrene na bok ili da se prevrne na leđa.

Pored fizičkih, tu su i psihološke blagodeti. Naime, svaki put kada beba uradi nešto po prvi put uspešno, to će je dodatno ohrabriti za buduće podvige.

Pogledajte i: Zabavni načini da potpomognete motorički razvoj vaše bebe

Timski rad

Ohrabrite vašu bebu, lezite pored nje i igrajte se. Lezite na stomak i okrenite glavu prema njoj. Pevajte i smešite se, tako bebi neće biti dosadno. Neprestano je držite na oku i svakodnevno je stavljajte da leži na stomaku.

Vodite računa da je bebi udobno, pa dodajte još jedno ćebence ukoliko je potrebno, kako bi podloga bila mekša. Presavijte peškir pa ga podmetnite pod bebine grudi, kako bi lakše podizala glavu i razgledala šta se oko nje dešava.

Naravno, igračke su neizbežne. Postavite ih nadohvat bebine ruke, jer će pokušati da ih dohvati čim ih ugleda.

27/08/2021 13:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments