Šta je torticolis?

08/11/2018 14:11

Šta je torticolis?

Torticolis ili krivi vrat jeste deformitet mišića na jednoj strani vrata, koji je skraćen i zbog kog dolazi do naginjanja glave na istu stranu.

Usled pokušaja ispravljanja, beba će pružati otpor.

Kako nastaje?

Glavni uzročnik za pojavu ovog deformiteta je položaj bebe u stomaku, tokom poslednjih meseci trudnoće. U pitanju je urođeni torticolis, a roditeljima se preporučuje poseta fizijatru, odmah nakon otpuštanja iz bolnice.

Drugi uzročnik je porođajna trauma. Naime, do prekomerenog istezanja mišića može doći tokom porođaja, kada bebina glava prebrzo izađe ili u slučaju da presporo izlazi, te je neophodno njeno izvlačenje. Tada dolazi do pucanja mišićnih vlakana, što za posledicu ima hematom. Oteklina koja može da se napipa biće primetna tek nakon dve do tri nedelje.

Lečenje torticolisa

Torticolis se leči konzervativnim metodama, do prve godine života, odnosno fizikalnom terapijom. Lekar određuje vežbe i terapiju.

Za lečenje se koristi parafin, koji zagreva mišić i primenjuje se samo kod većih skraćenja.

Takođe se upotrebljava i elektroforeza kalijum-jodida, odnosno unošenje leka putem struje koji deluje na razbijanje hematoma i primenjuje se kod traumatskog torticolisa.

Nakon ovih procedura slede pasivne vežbe. Isteže se skraćeni mišić naginjanjem glave u suprotnu stranu. Vežba može da se izvodi na dva načina, kada beba leži na leđima ili kada leži na boku.

Tokom prvih meseci života, preporučljivo je da beba leži na leđima. Bebino rame, koje se nalazi sa iste strane gde i torticolis, fikksirajte rukom, a drugom povlačite bebinu glavu ka suprotnom ramenu. Kasnije, nakon što beba počne samostalno da se okreće, vežba može da se izvodi u položaju na boku.

Druga pasivna vežba je okretanje lica na istu stranu na kojoj je skraćeni mišić. Vežba može da se radi dok beba leži na stomaku. Jednom rukom fiksirajte rame na zdravoj strani, a drugom spuštajte glavu tako da brada ide ka ramenu na strani torticolisa. Ležeći na stomaku u korigovanom položaju beba može i da spava što znači da se sve vreme skraćeni mišić isteže.

Pored pasivnog istezanja važno je da beba aktivno jača i drugu stranu adekvatnim stimulacijama, odnosno da se dovede u određen položaj i podstakne na odgovarajuću aktivnost uz pomoć, na primer, igračke.

Aktivne vežbe za cilj imaju istezanje mišića suprotne strane, jer zbog torticolisa istegnuti i oslabljeni.

08/11/2018 14:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments