Smanjen tonus mišića kod bebe – uzrok i rešenje

04/04/2018 08:49

Smanjen tonus mišića kod bebe – uzrok i rešenje

U toku dečijeg razvoja od velike važnosti je praćenje razvoja mišića, kako bi se na vreme reagovalo u slučaju nepravilnosti.

Umanjen ili uvećan mišićni tonus kod bebe

Prema stručnjacima iz oblasti medicine, potrebno je na vreme ustanoviti problem i prepoznati hipotonus. Mišićni tonus može biti uvećan (hipotonus) ili umanjen (hipertonus) i predstavlja otpor pasivnim pokretima ekstremiteta.

Tonus mišića bebe procenjuje se u prvom i petom minutu nakon porođaja, a prati se i tokom cele trudnoće. Pažljivo pratite tok razvoja, kao i neophodno vreme, jer se nervni sistem formira i nakon porođaja.

Pogledajte još: Razvoj beba po nedeljama

Do problema i poremećaja u razvoju tonusa mišića može doći u toku trudnoće, kao i u toku porođaja. Razni faktori, poput naslednog faktora i prevremene trudnoće, mogu uticati na pravilan razvoj tonusa. Ukoliko se problem ne ustanovi na vreme, dete će polako zaostajati u fizičkom razvoju, a zatim i u mentalnom.

Šta je hipotonus?

Hipotonus je smanjeni mišićni tonus, koji ponekad ne daje očigledne znake, što dovodi do težeg uočavanja problema na vreme.

Hipotonija se manifestuje kroz usporen motorni razvoj, te se utvrđuje određen program vežbi za stimulaciju, kako bi se mišićni tonus normalizovao i usaglasio sa tempom i razvojom psihomotorike. Redovne posete pedijatru su od velike važnosti za razvoj i opšte zdravstveno stanje bebe, kao i dobra saradnja roditelja, savetnika i lekara. Dete ne sme osetiti uznemirenost ili strah kod roditelja. Naoružajte se strpljenjem, jer često su u pitanju slučajevi koji ne stvaraju trajne i dodatne probleme.

04/04/2018 08:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments