Uz pomoć ishrane ojačajte dečiji imuni sistem

11/09/2018 15:12

Uz pomoć ishrane ojačajte dečiji imuni sistem

Današnja deca, uglavnom, konzumiraju lošu hranu, u koju spadaju namirnice sa mnogo masti, gazrana pića, grickalice i slatkiši.

Takva ishrana dovodi do slabljenja imunog sistema.

Zdrav imuni sistem

Oslabljen imuni sistem podložan je virusim, bakterijama i bolestima. Naime, ono štiti telo od mikroorganizama, a deca su im konstantno izložena. Međutim, stalna izloženost ne mora da znači da će se dete razboleti.

Dobar imuni sistem obezbeđuje detetu snažnu prirodnu odbranu od bolesti. Ako je imuni sistem loš, organizam postaje podložan umoru i bolesti.

Ako je dete podložno bolestima, potrebno je postepeno pojačavati imunitet.

Kako funkcioniše imuni sistem?

Imuni sistem prepoznaje i razgrađuje sve što je telu strano, uključujući ćelije mikroba, bakterije, strane supstance i toksične komponente.

Timus, slezina, i drugi unutrašnji organi kreiraju imune ćelije, koje se kroz telo šire limfnim putevima do limfnih čvorova, koji te ćelije skladište i pomažu da se stvori limfna barijera protiv infekcije.

Matične ćelije se stvaraju prve, da bi se kasnije pretvorile u više vrsta ćelija koje se otpuštaju u cirkulaciju i nose u sve delove organizma. Ćelije memorije prepoznaju strane ćelije i hemikalije, a efektorne ih eliminišu.

Imune ćelije mogu da oštete nestabilni molekuli kiseonika ili slobodni radikali. Oni se u velikom broju nalaze u štetnoj hrani, a prisutni su prilikom zračenja i tokom izloženosti duvanskom dimu.

Kako ojačati imunitet?

Za jačanje imuniteta najbolji saveznici su minerali i vitamini, koji neutrališu čestice koje oštećuju ćelije.

Za održavanje zdravog imunog sistema i njegov razvoj ključna je dobra ishrana. Ishrana mora biti bogata vitaminima A, B, C, E, minrelima poput selena, cinka, gvođža, bakra i magnezijuma. Preporučuje se konzumacija svežeg voća i povrća, orašastog voća, integralnih žitarica i semenja.

Faktori jačanja imunog sistema

Dojenje

Dojenje obezbeđuje faktore neophodne da zaštite bebu od bolesti

Masti

Esencijalne masne kiseline ili dobre masti su ključne za normalnu funkciju imunog sistema. Sadrži ih maslinovo ulje i riba.

Probiotici

Probiotici se bore sa štetnim kulturama i sprečavaju prenos patogena u telu.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost je od velike važnost po zdravlje. Podstiče cirkulaciju i snabdeva čitavo telo kiseonikom.

11/09/2018 15:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments