Kako pomoći detetu da ojača imunitet?

27/05/2021 15:27

Kako pomoći detetu da ojača imunitet?

Pedijatri smatraju da je od šest do osam prehlada godišnje normalna pojava kod dece. Oni još i objašnjavaju da deca od rođenja grade, odnosno jačaju imunitet i bore se konstantno protiv  klica, virusa i drugih organizama. Uz zdrave navike: vežbanjem, unosom veće količine voća i povrća, ali i duže spavanje dodatno se može pomoći kako bi imunitet bio bolji.

Zdrave navike pomažu u situacijama kada se imunološki sistem nalazi pred ozbiljnim problemima tačnije kada treba da se angažuje protiv prehlada, gripa ili upala. Uz jačanje organizma, sticanje zdravih navika u ranom dobu biće korisno i ukupnom zdravlju u starijim godinama.

možda vas zanima i: Prolećno čišćenje organizma

Voće i povrće

Magazin Parents piše da šargarepa, mahunarke, pomorandže i jagode sadrže karotenoide, odnosno fitonutrijente, koji jačaju imunitet. Fitonutrijenti doprinose povećanju proizvodnje belih krvnih zrnaca i interferona. A to su antitiela koja prekrivajući ćelijske površine  blokiraju viruse u organizmu.

Vreme spavanja

Manjak sna može dovesti do preosetljivosti na bolesti, jer se smanjuje broj prirodnih ćelija koje napadaju mikrobe i ćelije raka. Deci koja sisaju treba do 16 sati, bebama u periodu 1-2 godine je potrebno 11-14, a predškolcima 10-13 sati sna.

Dojenje

Antitela u majčinom mleku povećavaju imunitet i broj belih krvnih zrnaca. I upravo ta antitela su zaštitnici od upala uva i pluća, alergija, meningitisa i infekcija mokraćnog sistema. Stručnjaci navode da majčino mleko može ojačati mozak bebe i pomoći joj da se zaštiti od dijabetesa, Kronove bolesti, kolitisa … Pedijatri savetuju da, ako je majka u mogućnosti, bebu doji najmanje tri meseca kako bi joj ojačali imunitet koji je beba stekla u materici.

saznajte i: Šta su to antibiotici iz kuhinje?

Vežbanje

Vežbanje povećava broj prirodnih ćelija, pa kako bi se kod dece stvorila ta životna navika, potrebno je da roditelji budu uzor. Ta aktivnost, sem što je zdrava, pružiće i priliku da roditelji i deca jačaju svoje veze tokom odrastanja.

Širenje klica

Iako borba protiv klica ne jača imunitet, doprinosi smanjenju stresa, koji ugrožava imuni sistem deteta.  Među prvim stvarima koji doprinose zaštiti od klica je higijena. Te je neophodno decu naučiti da peru ruke sapunom i toplom vodom.

27/05/2021 15:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments