Koliko je zabrinjavajuć šum na srcu kod deteta?

19/09/2022 13:04

Koliko je zabrinjavajuć šum na srcu kod deteta?

Svaki zdravstveni problem koji dete ima, plaši roditelje, pogotovo onaj koji je povezan sa radom srca. U ovom slučaju, dijagnoza šuma na srcu.

Ono što mnogi ne znaju jeste da je u većini slučajeva, šum na srcu kod dece, bezopasan.

Šum na srcu

Ukoliko je ustanovljena dijagnoza šuma na srcu, ne znači da dete ima srčanu manu niti da je bolesno.

Stručnjaci objašnjavaju da svako drugo dete u periodu odrastanja, ima ovaj bezazlen šum. Oni ga nazivaju funkcionalnim ili fiziološkim.

Šum se obično otkriva kada dođe do neke infekcije, koja je ispraćena visokom telesnom temperaturom. Pojavljivanju šuma može doprineti i pojačano lučenje štitne žlezde i malokrvnost. Ukoliko se uz šum ne otkriju nikakvi drugi simptomi oboljenja srca, bezopasan je.

Kako bi smirili zabrinute roditelje, stručnjaci uvek savetuju detaljnu kontrolu kod dečijeg kardiologa. On će uraditi EKG i ehokardiografski pregled srca, na osnovu čega će pouzdano znati kakav je šum i da li je srce zdravo.

Međutim, nisu svi šumovi bezopasni. Postoje srčana oboljenja kod beba koja nisu bezazlena, a na koja mogu ukazati ubrzano disanje, zamaranje, slabo napredovanje. Kada su starija deca u pitanju, na postojanje mogućeg šuma ukazaće bol u grudima i zamaranje tokom fizičke aktivnosti koje je veće i brže od uobičajenog za taj uzrast.

19/09/2022 13:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments