Namirnice koje poboljšavaju laktaciju

14/01/2019 15:09

Namirnice koje poboljšavaju laktaciju

Majčino mleko je najprirodnija i najzdravija hrana koju beba može da dobije. Kako biste svom detetu omogućili zdravo i hranljivo mleko, poslušajte naredne savete.

Najbitnija stvar prilikom dojenja jesu navike majke. Zdrava ishrana, dovoljno sna, manjak stresa i izbegavanje loših navika, ispravan su način da beba dobija samo najkvalitetnije nutrijente iz majčinog mleka.

Dojenje: Koje namirnice poboljšavaju lučenje mleka?

Ječam

Verovatno ste dosad već čuli da čaša piva može da pojača lučenje mleka? Tajna se krije u ječmu, koje je najbogatiji izvor beta glukana, polisaharida koji pojačava proizvodnju prolaktina (hormona dojenja). Umesto da ispijate pivo, pravite hleb od ječma, ili ga pak uvrstite u doručak, u vidu kaše ili ga pomešajte da omiljenim žitaricama.

Pogledajte još: Kako dojenje učiniti lakšim?

Morač

Ovo povrće i njegovo seme sadrže nutrijente koji pojačavaju lučenje mleka. Međutim, žene koje boluju od dijabetesa tipa 1 i dijabetesa tipa 2, kao i od srčanih oboljenja, treba da se konsultuju sa lekarom pre konzumiranja morača.

Ovas

Ovas je, posle ječma, najbolji izvor beta glukana. Baš zato, savetuje se da sve dojilje uključe ovu žitaricu u svoju ishranu. Na svu sreću, danas postoji bezbroj namirnica koje sadrže ovas, poput ovsene kaše, ovsenih pahuljica i kolačića.

Pogledajte još: Da li je samo dojenje dovoljno za bebu?

Pivski kvasac

Bogat vitaminima iz grupe B, gvožđem, proteinima i selenom, pivski kvasac se odvajkada koristi kao nutritivni suplement u ishrani dojilja.

Papaja

Ovo tropsko voće u azijskim kulturama je broj jedan namirnica za dojilje. Još uvek nije poznato zašto, ali papaja i te kako pozitivno utiče na laktaciju.

14/01/2019 15:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments