Olakšajte tegobe rasta zubića kod beba prirodnim metodama

05/03/2018 11:19

Olakšajte tegobe rasta zubića kod beba prirodnim metodama

Većina beba prve zubiće dobija oko šestog meseca. Ovaj proces može biti bolan i neprijatan, a u pomoć vam mogu doći i prirodne metode ublažavanja ove neprijatnosti.

Početak rasta zubića nije prijatan ni za bebu ni za roditelje. Otečene desni, iritacija, svrab i bol čine bebu nervoznom. Uz plakanje, pospanost, beba može da luči više pljuvačke, da ima nesanicu ili pak da nema apetit. Kako biste ublažili ove simptome, poslušajte naredne savete.

Prirodne metode za olakšavanje tegoba rasta prvih zubića

1. Umanjite upale

Hrana bogata rafinisanim šećerom i brašnom, te mlečni proizvodi, pogoršavaju upale. Dok bebi rastu zubići, fokusirajte se na ishranu bogatu voćem i povrćem, kao i zdravim masnoćama, kao što su kosos, puter, ali i jaja.

Izbalansirajte nivo šećera u krvi bebe, tako što ćete izbegavati slatke namirnice. Šećer utiče na veće upale ali i na promene raspoloženja.

Pročitajte i… Znakovi rasta prvih zuba

2. Ojačajte imuni sistem

Rast zubića može biti praćen i simptomima prehlade, naročito ukoliko je bebi slabiji imuni sistem. Zato u periodu dok detetu rastu zubi, spremajte što zdravije obroke. Takođe, povećajte unos vitamina D i probiotika.

3. Dojenje

Dok bebi rastu zubi, slobodno nastavite sa dojenjem, jer tako beba dobija antitela kojima se bori sa prehladama i upalama.

4. Pritisak i hladnoća

Hladne namirnice, poput povrća i voća, umanjiće iritaciju i oticanje desni. Dajte detetu da žvaće jabuke koje ste pre toga malo ohladili pod mlazom vode. Isto tako, igračke sa vodom u njima koja se zamrzne su idealne prilikom rasta zubića.

Takođe, možete svojim prstom da masirate desni svoje bebe ili da na desni prislanjate hladnu kašiku.

5. Čajevi

Čaj od kamilice smiruje upale, dok šipak, zahvaljujući vitaminu C i antioksidantima, jača imuni sistem. Macina trava se pokazala kao efektna kod uklanjanja upala, a karanfilić je prirodni antistatik i umanjuje bol.

05/03/2018 11:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments