Zabavni načini da potpomognete motorički razvoj vaše bebe

22/04/2023 11:03

Zabavni načini da potpomognete motorički razvoj vaše bebe

Razvoj motornih sposobnosti kod deteta je veoma važan, a u ovome možete i vi da pomognete i to na veoma zabavan način.

Postoji mnogo načina kako možete da pomognete da dete razvije motoričke funkcije i mišće, a u nastavku otkrijte neke od njih.

  1. Okrenite bebu na stomak, kako bi počela da kontroliše glavu i kako bi razvila mišiće na glavi, vratu, rukama, ramenima i leđima. Istraživanja su pokazala da bebe koje se okreću na stomak brže propuze i prohodaju. Dok je na stomaku, neka beba leži na čvršćoj površini kako bi imala bolju potporu.
  2. Sa oko tri meseca starosti, beba će naučiti da se okrene, najčešće sa stomaka na leđa. Sa pet meseci, postaće majstor u ovoj veštini. Ipak, do sedmog meseca neće moći da se vrati u prethodni položaj. Ostavite bebu da ovo vežba na površini na kojoj ima mnogo prostora.
  3. U početku, dok samostalno ne počne da sedi, bebi će biti potrebna pomoć. Zato, sa oko četiri meseca radite vežbe tako što ćete bebu držati za ruku, povući je lagano u sedeći položaj i vratiti je u ležeći.
  4. Beba počinje da puzi od šestog do 10 meseca. Stavite bebu na pod i neka vežba da dopuzi do vas ili omiljene igračke.
  5. Između 8 i 13 meseca beba se uspravlja. Omogućite joj čvrst oslonac kako bi se sama ispravila, kao što je naslon od kauča ili stočić.
22/04/2023 11:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments