Mogu li bakterije sa igračaka ugroziti zdravlje?

09/07/2018 13:26

Mogu li bakterije sa igračaka ugroziti zdravlje?

Igračke, pogotovo plišane, mogu predstavljati potencijalnu opasnost po zdravlje. Kako deci često ispadaju i završavaju po ćoškovima ili jednostavno bivaju vučene po podu, mogu pokupiti razne bakterije.

Stručnjaci upozoravaju da veliki broj bakterija, čak 80 odsto, koje se mogu naći na igračkama, mogu prozrokovati trovanje.

Igračke i zdravlje

Nakon sprovedenih analiza otkriveno je da veliki broj igračaka sadrži čak i izmet. Naime, čak tri od četiri plišana medvedića roditelji ne operu, nakon što dete preleži određenu infekciju ili prehladu.

Mikrobiolozi su nakon analiziranja nekoliko dečijih igračaka, otkrili Stafilokoku ili Staphylococcus. Ona je uzrok čestog trovanja, dok veliki broj igračaka čak sadrži i koliformne bakterje, takođe štetne po organizam.

Stručnjaci navode da sve što deca stavljaju u usta mora biti higijenski čisto. Savetuje se redovno pranje igračaka u veš mašini.

Tretman za igračke

Igračke obavezno i redovno perite u veš mašini na niskoj temperaturi. Najbolje je da igračke perete odvojeno kako bi se sprečilo širenje bakterija. Ukoliko želite da zaštite igračku, možete je ubaciti u jastučnicu i na kraju je ostavite da se osuši prirodnim putem. Vodite računa da redovno skidate uporne mrlje, najbolje sunđerom.

09/07/2018 13:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments