Kada je vreme da dete ide na svoje prvo samostalno letovanje?

25/03/2020 11:13

Kada je vreme da dete ide na svoje prvo samostalno letovanje?

Prvo letovanje je jako važno za svakog tinejdžera. Zašto je onda roditeljima toliko stresan i sam pomen na ovu temu?

Odmah na početku je jasno da ne postoji tačno određen momenat kada znamo da je dete spremno za letovanje. Psiholozi kažu da je to period između 14. i 16. godine, tačnije da “pregovori” počinju nakon završene osnovne škole. 

Na čemu ne smete da popustite?

Dete mora redovno da se javlja na telefon, da se u slučaju bilo kakve nevolje ili problema odmah javi kući, da vodi računa o prejakom i naivnom zbližavanju sa strancima  i sa nepoznatim ljudima, da ne prekorači dogovoreni račun za telefon, da kreditnu karticu koristi samo u izuzetno hitnim situacijama, naravno ukoliko im dozvolite nošenje iste. 

Ukoliko je samo džeparac u pitanju, strpljivo im objasnite da moraju da budu odgovorni u njegovom trošenju i dok se zabavljaju. 

Sigurnije je da dete unapred ima uplaćen smeštaj, bar polupansion, kao i kupljenu povratnu kartu. 

Šta ako…?

Postoji dugačak spisak razloga koji roditelje može naterati da ne popuste i da u narednim godinama budu na čisto sa idejom o letovanju. Elem, ne bi trebalo praviti najgori scenario u svojoj glavi. Da biste pustili svoje dete na samostalno putovanje, prvo morate imati poverenje u njega/nju.

Bez obzira na to da li je u pitanju letovanje sa prijateljima ili sa partnerom/kom, poverenje je ključno, mada možete da odahnete jer letovanje sa partenerom sledi u kasnijim godinama.

Savet za kraj: trebalo bi da prekontrolišete da li je dete ponelo dokumenta, novac, lekove, vaučer za smeštaj, kartu za putovanje, mobilni telefon i punjač. Na ostatak sadržaja kofera ne bi trebalo da utičete.

25/03/2020 11:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments