Kako olakšati prvu menstruaciju?

23/03/2020 16:35

Kako olakšati prvu menstruaciju?

Menstruacija je za devojčice ulazak u životnu dob kada postaju mlade žene. Pored toga što to samo po sebi zvuči zastrašujuće, dodatno plaši što se uglavnom pre prvih simptoma malo zna o njoj. Kako kao roditelj da olakšate svojoj mezimici nadolazeći period?

Menstruacija je prvi ozbiljan simptom ulaska u pubertet. Telo se tada menja iz dečjeg u telo odrasle osobe, i od momenta kada ona krene, telo devojčice je teorijski u mogućnosti da zatrudni. Zbog ove činjenice, važno je na vreme upoznati mladu osobu o svemu što je interesuje, ali isto tako i o seksualnom aspektu koji ovaj period nosi.

Kada je najbolje vreme da razgovaram sa ćerkom o tome?

Većina devojčica dobija prve znake menstruacije i svoju prvu menstruaciju negde između 11. i 14. godine, mada se to može dogoditi bilo kada između osme i 16. godine.  Važno je da sa ćerkom obavite poverljiv razgovor na tu temu, jer će njoj biti potrebno da pita o onome što ne zna.

O kakvim promenama govorimo?

Rastu grudi i stidne dlačice, pojaviće se beličasti sekret, a kao uvod u period menstruacije svaki mesec će se javljati PMS – predmenstrualni sindrom. On izaziva simptome kao što su menstrualni bolovi (grčevi u stomaku), potištenost, nadutost, bol u leđima, povećanje telesne težine i izbijanje bubuljica na koži.

Koliko traje krvarenje?

Krvarenje traje u proseku četiri do pet dana, mada menstruacija može da traje od tri do osam dana. Što se tiče količine krvarenja, uglavnom se promeni između tri i šest uložaka ili tampona tokom dana.

Praksa pokazuje da je razgovor o prvoj menstruaciji i dalje tabu tema za razgovor između majke i ćerke. Jedini način da to stanje promenimo jeste da krenemo iz našeg doma, time što ćemo i mi kao roditelji konačno prihvatiti da je menstruacija prirodna pojava i kao takvu je predstaviti našem detetu.

Zato, razgovarajmo slobodno!

23/03/2020 16:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments