Imaju li deca nepogrešivu intuiciju?

17/09/2022 13:43

Imaju li deca nepogrešivu intuiciju?

Intuiciju mališana ne možemo da prevarimo.

Koliko puta vam se puta desilo da dete ne želi da se javi pojedinim odraslim osobama ili mu jednostavno nisu simpatične? Naime, deca tačno znaju koga žele u svom okruženju, a koga ne žele.

Postavlja se pitanje, treba li po svaku cenu gušiti detetov unutrašnji osećaj?

Intuicija kod dece

Stručnjaci objašnjavaju da deca osećaju kada su roditeji nervozni ili tužni. Kod njih je intuicija izuzetno izražena, pa tako kada osete nepoverenje prema nekome, ispostavi se da ni ta osoba ne veruje u sebe baš mnogo.

Ovo je dokazalo i istraživanje koje su sproveli kineski naučnici.

U istraživanju je učestvovalo nekoliko stotina odraslih i dece, a njihov zadatk je bio da ocene osobe na osnovu njihovih fotografija. Prvi test je obuhvatio ocenjivanje nivoa poverenja koje osećaju prema toj osobi, a drugi ocenjivanje njihove atraktivnosti. Rezultati su pokazali da su deca, kao i odrasli pokazali sličnu procenu.

Mali i veliki ispitanici su nasmejana lica, koja izgledaju zadovoljno i samouvereno, ocenili kao privlačnija. Povezivali su ih s kvalitetnijim i uspešnijim osobama, u čijem društvu žele da budu.

Deo vaspitanja je učiti decu da poštuju sve odrasle osobe, ali ima i onih koji kažu da su odrasli uvek u pravu. Ovo, međutim može biti mač s dve oštrice. Odrasli itekako mogu da povrede dete i njihovo poverenje.

Instinkt i intuicija služe i da ukažu na stvari koje nas čine ili ne čine srećnima.

Zadatak roditelja, ali i učitelja, je da podstaknu decu da veruju svom instinktu u situacijama opasnosti ali i sreće, da ih nauče da ove osećaje vrednuju uz pomoć logike kako bi im dala smisao i pomogla da donesu najbolju moguću odluku.

Jeste važno naučiti dete da bude kulturno i da se fino javi ljudima iz okruženja, ali je važnije naučiti ga da sluša sebe i veruje u svoju intuiciju.

17/09/2022 13:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments