Na 4 načina do dečije poslušnosti

23/04/2018 14:04

Na 4 načina do dečije poslušnosti

Obuci se, obuj se, jedi, sredi sobu, uradi domaći – koliko puta u toku dana izgovorite ove rečnice? Svaki roditelj u jednom preiodu postane igorisan od strane deteta. Istraživanja su pokazala nekoliko uspešnih načina, koji mogu poslužiti u vaspitavanju, pogotovo kada dođe do momenta ignorisanja.

Dovoljna je jedna reč

Umesto da neumorno ponavljate šta su im obaveze, navodite razloge i kazne, svaki dan, koje oni ignorišu, probajte sve da svedete na jednu jedinu reč. Na primer, ukoliko nakon večere očekujete od njih da operu svoje tanjire, a oni vas nakon svake priče uporno ignorišu, izgovorite samo “tanjir” ili “sudovi”. Probajte isti princip kod pranja zuba-“zubi”, ili ako hodaju bosi – “čarape”. Svedite dugačke monologe na samo jednu reč, prema istraživanjima, pokazaće pozitivne rezultate.

Osposobite vaše dete

Deca često rade suprotno od onog što im se kaže, trik je u tome da ih ne napadnete naredbom, lepo im se obratite, kroz objašnjenje zašto treba da urade ono što tražite od njih. Na primer, ukoliko se posluže mlekom i ne vrate ga u frižider, umesto da vičete na njih da vrate mleko gde mu je mesto, probajte da im se obratite sledećom rečnicom: “Mleko će se pokvariti ako ne stoji u frižideru.” Ovakvim načinom obraćanja obavestićete dete o tome šta treba da uradi i pružićete mu potrebne informacije, pa će sledeći put osetiti veću odgovornost i obaviće sve kako treba.

Pružite im izbor

Pretnje i kazne, neće učiniti da vas deca slušaju, samo ćete stvorti dodatnu tenziju i nervozu. Umesto toga pružite svojoj deci izbor. Učinite da osete odgovornost pri donošenju odluke.

Nazovite emocije pravim imenom

Kada se deca žale na bilo šta, i rade to kroz plač, pokušajte da ne povisujete ton i da se ne uzbuđujete. Saslušajte ih. Pokušajte da im objasnite da nema razloga za plač. Svako dete želi da ga roditelj razume ako ima problem i pomogne mu da ga reši. Uglavnom plaču kada su uznemirena i ne znaju kako da se nose sa emocijama. Pokušajte svakoj emociji da date ime. Promenite način na koji pričate tako da vas ne ignorišu, već naprotiv požele da vas slušaju i razumeju sve što im govorite.

23/04/2018 14:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments